Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy statistiky a GIS (KGG / DZASG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / DZASG - Základy statistiky a GIS, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V přednáškách jsou řešena témata: základní statistické pojmy; grafické znázorňování geografických jevů a jejich analýza; absolutní, relativní a kumulované četnosti a jejich grafické znázornění; základní statistické charakteristiky, závislosti náhodných veličin a jejich využití v geografii, časové řady; základní komponenty GIS, data a datové modely v geoinformatice, zdroje digitálních dat v ČR, technologie a využití GPS.Cvičení se zaměřuje na práci v počítačové učebně a zahrnuje témata: zpracování statistických dat, zdroje dat pro geografický výzkum v ČR a zahraničí, mapové servery, freewarový GIS software a jeho využití při tvorbě tematických map, GPS mapování.

Získané způsobilosti

Vybavit si a umět aplikovat základní pojmy a metody statistiky a GIS spojené s geografickým výzkumem.

Literatura

http://aplikacergsg.sci.muni.czTuček, J. Geografické informační systémy : principy a praxe. Praha: Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-091-X.Voženílek, V. Geografické informační systémy I - pojetí, historie, základní komponenty. Olomouc: Vydavatelství UP, 2001. ISBN 80-7067-802-X.Rogerson, P. A. Statistical Methods for Geography : A Student Guide. 2nd ed. London: SAGE Publications, 2006. Brázdil, R. Statistické metody v geografii: cvičení. MU Brno, 1995. ISBN 80-210-1260-9.Davis, D. E. GIS pro každého : vytváříme mapy na počítači. Computer Press, 1998. Hofmann-Wellenhof, B., Lichtenegger, H., Collins, J. GPS Theory and Practice. Springer, 2004. Anděl, J. Matematická statistika. SNTL, Praha, 1986. Fisher, N.I. at al. Statistical analysis of spherical data. Cambridge Univ. Press, 1993. Kühnl, K. Úvod do kvantitativních metod pro geografy. Praha: SPN, 1985.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: zpracování zadaných samostatných úkolů. Požadavky ke zkoušce: znalosti v rozsahu přednášek a studijní literatury, schopnost samostatně pracovat s určeným statistickým softwarem a GIS aplikacemi.

Garant

RNDr. Aleš Létal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. David FiedorRNDr. Martin Jurek, Ph.D.RNDr. Aleš Létal, Ph.D.Mgr. David FiedorRNDr. Martin Jurek, Ph.D.RNDr. Aleš Létal, Ph.D.