Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyzické geografie 2 (KGG / DZF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / DZF2 - Základy fyzické geografie 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu kurzu budou předneseny základní poznatky z dílčích disciplín fyzické geografie: geomorfologie, pedogeografie a biogeografie. Studenty seznámí s těmito okruhy problémů: definice, terminologie a metody výzkumu v uvedených disciplínách, základní procesy a pochody na zemském povrchu, v biogeosféře a pedosféře. Pozornost bude věnována antropogennímu ovlivňování uvedených geosfér a jeho důsledkům.

Získané způsobilosti

Vybavit si základní termíny a koncepty užívané ve fyzické geografii a seznámit se se základními metofami ve fyzické geografii.

Literatura

Horník, S. (1986). Fyzická geografie. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Strahler, A. H., & Strahler, A. N. (2006). Introducing physical geography. Hoboken: John Wiley & Sons. Forman, R. T. T., Godron, M., Hanousek, P., Hanousková, I., Kremsa, V., Rambousková, H., Štěrbáček, Z., & Těšitel, J. (1993). Krajinná ekologie. Praha: Academia. Demek, J. (1988). Obecná geomorfologie. Praha: Academia. Kirchner, K., & Smolová, I. (2010). Základy antropogenní geomorfologie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Smolová, I., & Vítek, J. (2007). Základy geomorfologie: vybrané tvary reliéfů. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: vypracování 2 seminárních prací na zvolené téma a absolvování závěrečného testu. Téma seminární práce Komúplexní fyzickogeografická charakteristika regionu se zaměřením na rizikové jevy.Požadavky ke zkoušce: znalost základních poznatků v rozsahu stanoveném obsahem předmětu.

Garant

doc. RNDr. Irena Smolová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Peter Mackovčin, Ph.D.doc. RNDr. Irena Smolová, Ph.D.Mgr. Peter Mackovčin, Ph.D.doc. RNDr. Irena Smolová, Ph.D.Mgr. Martin Svoboda