Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení vlivů na živ. prostředí (EIA) (KGG / EIA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / EIA - Hodnocení vlivů na živ. prostředí (EIA), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu kurzu se student seznámí s legislativním procesem posuzování vlivů na životní prostředí včetně odborných podkladů zpracovávaných v oblasti posuzování vlivů na životní prostředí s problematikou zpracování oznámení stavebního záměru dle zákona č. 100/2001 Sb., problematikou emisí a rozptylových studií, hluku a zpracování akustických studií, s problematikou vibrací, krajinného rázu, obecného povolování staveb během přípravy stavebního záměru, nastínění problematiky migrační prostupnosti apod. Důraz je kladen příklady z praxe ve formě prezentace případových studií a na přímé zapojení studentů do výuky.

Získané způsobilosti

Student získá odborný základ a praktické zkušenosti v oblasti posuzování vlivů staveb na životní prostředí, vč. legislativního ukotvení této problematiky. Na konci předmětu je student sám schopen provést základní analýzu hodnocení vlivu konkrétního záměru na životní prostředí.

Literatura

Dusík ? Kouba. (1994). EIA: Principy posuzování vlivů na životní prostředí. Praha. Říha, J. (1995). Hodnocení vlivu investic na životní prostředí: vícekriteriální analýza a EIA. Academia, Praha. Mareček. (2000). Posuzování vlivů na životní prostředí. Ústí nad Labem. Rukověť oznamovatele, MŽP 2004. zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí. zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Zpravodaj EIA, SEA, IPPC. MŽP.

Požadavky

Student zpracovává celosemestrální práce, kdy se student stává sám hodnotitelem a zpracovává tzv. oznámení záměru dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí vybraného hypotetického záměru. Studenti v tomto případě pracují ve skupinách po 2 - 3. Na konci semestru student svoje posouzení obhájí v simulovaném veřejném projednání.Dále student během semestru zpracovává dílčí úkoly zaměřené vždy na danou probíranou problematiku ? např. výpočet emisí z dopravy, vyhledává v informačním systému EIA dokumentace a související doklady, seznámí se z fungováním přístroje na měření hluku atd.

Garant

RNDr. Renata Pavelková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Peterková, Ph.D.Mgr. Lucie Peterková, Ph.D.