Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Energie, krajina, udržitelnost (KGG / EKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / EKU - Energie, krajina, udržitelnost, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozornost bude věnována následujícím tematickým oblastem: (i) Historický vývoj produkce energie a jeho prostorové dopady, (ii) Energetická udržitelnost, rozvoj obnovitelných zdrojů a sociální konflikty o využití území, (iii) Energetika, krajinný ráz, percepce a estetika krajiny, (iv) Energie, moc a environmentální (ne)spravedlnost, (v) Hodnota energie a ekonomické hodnocení externalit její produkce. Studenti budou v rámci seminářů a diskuzí vedeni ke kritickému pohledu na studovaná témata a k zaujetí vlastního stanoviska. Součástí předmětu bude prezentace případové studie vybraného regionálního konfliktu týkajícího se produkce či distribuce energie, kterou studenti připraví ve skupinách.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu bude schopen diskuze o aktuálních otázkách a problémech geografie energie s důrazem na prostorové vazby, zohledňujíc environmentální aspekty.

Literatura

http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=0122245http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=0085132Scheer, H., & Smrž, M. (2004). Světové sluneční hospodářství: obnovitelná energie pro udržitelnou globální budoucnost. Praha: Eurosolar.cz. Cetkovský, S., Frantál, B., & Štekl, J. (2010). Větrná energie v České republice: hodnocení prostorových vztahů, environmentálních aspektů a socioekonomických souvislostí. Brno: Ústav geoniky AV ČR.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášek a určené literatury.

Garant

RNDr. Tatiana Mintálová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Bohumil Frantál, Ph.D.RNDr. Tatiana Mintálová, Ph.D.RNDr. Bohumil Frantál, Ph.D.RNDr. Tatiana Mintálová, Ph.D.