Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kom. dovednosti absolventa na trhu práce (KGG / KDATP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / KDATP - Kom. dovednosti absolventa na trhu práce, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proces lidské komunikace: nácvik komunikačních stylů (konvenční, konverzační, operativní, vyjednávací, osobní a intimní styly; rituály, ceremoniály).2. Zásady zdravé komunikace: nácvik pohotovosti, plynulosti, rychlosti (tempa), zrcadlení, přesvědčivosti, patosu.3. Dyadická komunikace: rozhovor a vyjednávání; příprava na interview; vlastní průběh interview; dialog jako specifická forma rozhovoru; vyjednávání.4. Verbální sdělení: nácvik způsobů jednání s lidmi (výběr vhodných jazykových prostředků). Nácvik adekvátního sdělování s ohledem na cílovou skupinu.5. Neverbální komunikace: praktické rozpoznávání řeči těla; komunikace prostřednictvím předmětů s nácvikem jejich využití pro praxi; úskalí interpretace neverbálních znaků komunikace.6. Rétorika: trénink základních rétorických dovedností; možnosti, jak trénovat rétoriku; techniky řízení diskuse, facilitace a moderování; projev; vlastní provedení projevu; organizování projevu.7. Komunikace malých skupin: ukázky komunikace malých skupin; konflikty a jejich řešení; základní strategie a styly vyjednávání a jejich použití; vyjednávání v obtížných podmínkách.8. Veřejná komunikace: komunikace s veřejností; vystupování na veřejnosti (nácvik veřejných prohlášení); hraní rolí - formy řešení problému.9. Komunikace ve skupinách: skupinová komunikace a týmová práce; úloha rolí ve skupinové komunikaci; skupinová koheze a skupinové myšlení; spory ve skupinách a spory mezi skupinami; pracovní týmy; druhy týmů; týmové role.10. Masová a mediální komunikace: tvorba mediálního sdělení; práce v realizačním týmu; komunikace s médii, novinářská etika.11. Problémová komunikace: konflikty; diskriminace, harassment a mobbing; sexuální harassment; rasismus a xenofobie; nezdravá komunikace.12. Mezikulturní komunikace: co je to kultura; neverbální projevy v různých kulturách; jak se chovat v jiné kultuře; jednání s hosty ze zahraničí; informace o mezikulturních podmínkách a jak je získat.

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu.

Literatura

Kořenský, J. (1992). Komunikace a čeština. Jinočany: H & H. Peters-Kühlinger, G., & John, F. (2007). Komunikační a jiné "měkké" dovednosti: využijte svůj potenciál, rozviňte své soft skills a staňte se úspěšnějšími. Praha: Grada Publishing. Hospodářová, I. (2007). Prezentační dovednosti. Praha: Kernberg. Watzlawick, P., Bavelas, J. B., Jackson, D. D., Janečková, B., & Vybíral, Z. (2011). Pragmatika lidské komunikace: interakční vzorce, patologie a paradoxy. Brno: Newton Books. Bierach, A. J., & Neugebauerová, L. (1997). Za maskou je člověk: jak prohlédnout přetvářku. Praha: Alternativa.

Požadavky

Předepsaná účast na semináři.Zapojení se do dílčích úkolů a cvičení.Vypracování projekt na téma dle sylabu + připravené vystoupení (práce ve dvojicích) cca 30 minut pro ostatní členy semináře na zvolené téma.Vypracování závěrečné zprávy (3 strany), písemné zpracování projektu, hodnocení semináře.Zápočet: prověření znalosti získaných v rámci kursu a obhajoba závěrečné zprávy

Garant

RNDr. Miloš Fňukal, Ph.D.