Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Meteorologie a klimatologie (KGG / KLIML)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / KLIML - Meteorologie a klimatologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zabývá tématy: meteorologie a klimatologie jako vědní disciplíny a jejich význam při studiu geografie; družicová meteorologie a klimatologie; světová meteorologická organizace; úplný klimatický systém; distanční metody meteorologických měření a pozorování; kategorie klimatu; zemská atmosféra (ozon v atmosféře, skleníkový efekt); sluneční záření v zemské atmosféře a na aktivním povrchu; teplotní režim atmosféry; úloha vody v atmosféře; tlak vzduchu; proudění vzduchu jako fyzikální jev; systémy cirkulace atmosféry; vzduchové hmoty; základy synoptické meteorologie a předpovědi počasí; klima Země a jeho vývoj; topoklima, klima měst; klasifikace klimatu, typizace povětrnostních situací; kolísání klimatu a klimatické změny; atmosféra jako složka životního prostředí - ochrana ovzduší; klima a člověk, fenologie; klimatický informační systém; základní meteorologické přístroje; zpracování základních klimatologických charakteristik.

Získané způsobilosti

Vybavit si základní termíny a koncepty používané v meteorologii a klimatologii.

Literatura

Netopil, R. et al. Fyzická geografie I. Praha: SPN, 1984. Vysoudil, M. Meteorologie a klimatologie. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. ISBN 80-244-1455-4.Barry, R. G., Chorley, R. Atmosphere, Weather, Climate. London, New York: Routledge, 1998. Dvořák, P. Ilustrovaný atlas počasí. Praha: Svět křídel, 2003. Sobíšek, B. et al. Meteorologický slovník výkladový a terminologický. Praha: Academia a MŽP ČR, 1993. ISBN 80-85368-45-5.Prošek, P., Rein, F. Mikroklimatologie a mezní vrstva atmosféry. Praha: SPN, 1982. Cracknell, A. P. Remote Sensing and Climate Change : The Role of Earth Observation. Berlin, Heidelberg, New York: Springer Verlag, 2001. Aguado, E., Burt, J. E. Understanding Weather and Climate. Pearson Prentice Hall, 2007.

Požadavky

Klimatická mapa s vysvětlivkami.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc.