Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Religiózní geografie (KGG / REGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / REGE - Religiózní geografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Budou představena východiska a metodické přístupy religiózní geografie - formování geografie relígií jako vědní disciplíny, její hlavní směry a představitelé, pojem relígií a religiózní systém a klasifikace relígií. Dále se bude věnovat základním charakteristikám a pojmům jednotlivých náboženství (vznik, vývoj, systém atd.). Geografické rysy rodových relígií, národních relígií (judaizmus, zoroastrizmus, hinduizmus, sikhizmus, džinizmus, konfuciánství, taoizmus a šintoizmus), univerzálních religiózních systémů (budhizmus, křesťanství a islám) a nové religiozity. Bude též zmíněn vliv životních podmínek a okolního světa na utváření náboženských představ, šíření náboženských systémů v prostoru a zpětný vliv náboženství na utváření životního prostředí.

Získané způsobilosti

Vybavit si základní termíny a koncepty používané v religiózní geografii.

Literatura

Matlovič, R. Geografia relígií. Náčrt problematiky. Prešov : FHPV PU, 2001. Pacomio, L., Vanetti, P. Malý biblický atlas. Historie, geografie a archeologie bible. Praha : Portál, 1992. Komorovský, J. Religionistika: Veda o náboženstvách sveta a jej pomocné disciplíny. Bratislava, 2002. Frajer, V. Úvod do religiózní geografie. In: Gardavský, V. (ed.): Otázky geografie, 4, Praha.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášek a studijní literatury.

Garant

RNDr. Miloš Fňukal, Ph.D.RNDr. Tatiana Mintálová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Miloš Fňukal, Ph.D.RNDr. Tatiana Mintálová, Ph.D.Mgr. Miloslav Šerý