Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální politika a regionální rozvoj (KGG / RPRR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / RPRR - Regionální politika a regionální rozvoj, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměřuje na definice základních pojmů a hlavní metodologické přístupy, nejdůležitější ekonomické teorie, teorie regionálního růstu a nástroje regionální politiky. Důraz je kladen na kritéria pro vymezování periferních, zaostalých či strukturálně postižených území, na zpracování objektivní SWOT analýzy a na výběr optimálních nástrojů regionální politiky v různých typech území.

Získané způsobilosti

Vybavit si základní termíny a koncepty používané v regionální politice a rozvoji.

Literatura

Wokoun, R. et al. Regionální rozvoj: východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování. Praha: Linde, 2008. ISBN 978-80-7201-699-0.Rajčáková, E. Regionálny rozvoj a regionálna politika. Bratislava: Univerzita Komenského, 2005. Kolektiv. Strategie regionálního rozvoje České republiky. Praha: MMR ČR, 2006. Blažek, J., Uhlíř, D. Teorie regionálního rozvoje : nástin, kritika, klasifikace. Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-246-8384-5.Maier, G., Tödtling, F. Regionálna a urbanistická ekonomika : teória lokalizácie a priestorová štruktúra. Bratislava: ELITA, 1997. Maier, G., Tödtling, F. Regionálna a urbanistická ekonomika 2 : regionálny rozvoj a regionálna politika. Bratislava: ELITA, 1998. Wokoun, R. et al. Regionální politika a rozvoj v České republice. Praha: MMR ČR, 1998. Blažek, J. Regionální vývoj a regionální politika : hlavní přístupy v zemích západní Evropy. In: Teoretické přístupy a vybrané problémy v současné geografii (ed. Sýkora, L.). Praha: UK, 1993.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: seminární práce týkající se problematiky regionálního rozvoje konkrétního území (správního obvodu obce s rozšířenou působností).Požadavky ke zkoušce: znalosti v rozsahu přednášek a určené literatury.

Garant

doc. RNDr. Marián Halás, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Marián Halás, Ph.D.Mgr. Zdeněk Opravildoc. RNDr. Václav Toušek, CSc.doc. RNDr. Marián Halás, Ph.D.Mgr. Petr Kladivo, Ph.D.Mgr. Zdeněk Opravildoc. RNDr. Václav Toušek, CSc.