Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika pro geografy (KGG / STG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / STG - Statistika pro geografy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednotlivá témata: základní statistické pojmy; grafické znázorňování geografických jevů a jejich analýza; absolutní, relativní a kumulované četnosti a jejich grafické znázornění; základní statistické charakteristiky; teoretická rozdělení; testování statistických hypotéz; závislosti náhodných veličin a jejich využití v geografii, časové řady.

Získané způsobilosti

Vybavit si základní statistické postupy spojené s geografickým výzkumem, jejich aplikace.

Literatura

http://aplikacergsg.sci.muni.czRogerson, P. A. Statistical Methods for Geography : A Student Guide. 2nd ed. London: SAGE Publications, 2006. Brázdil, R. et al. Statistické metody v geografii - cvičení. Brno: Masarykova univerzita, 1995. Barber, G. M. Elementary Statistics for Geographers. New York: Guilford, 1988. Anděl, J. Matematická statistika. SNTL, Praha, 1986. Bakytová, H., Urgon, M. Príklady zo štatistických metód. Bratislava: Alfa, 1976. Fisher, N. I. et al. Statistical Analysis of Spherical Data. Cambridge: Cambridge University Press, 1993. Kühnl, K. Úvod do kvantitativních metod pro geografy. Praha: SPN, 1985.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: seminární práce se zaměřením na vybrané statistické metody. Požadavky ke zkoušce: znalosti v rozsahu přednášek a studijní literatury, schopnost samostatně pracovat s určeným statistickým softwarem.

Garant

doc. RNDr. Marián Halás, Ph.D.

Vyučující

Mgr. David Fiedordoc. RNDr. Marián Halás, Ph.D.Mgr. David Fiedordoc. RNDr. Marián Halás, Ph.D.