Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní výuka geografie (KGG / TVG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / TVG - Terénní výuka geografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz terénní výuky geografie probíhá na modelovém pracovišti v Moravském krasu u obce Jedovnice. Během pobytu na tomto pracovišti se studenti zabývají praktickými činnostmi v terénu a učí se tak teoreticky i prakticky organizovat terénní vyučování. Těžiště této výukové formy spočívá v práci v terénu - zpracování geografické charakteristiky malé oblasti a používání geografických dovedností při práci v terénu: práce s buzolou a různými druhy map, leteckých snímků a ortofotomap, zakreslování trasy do tematických map a konfrontace se skutečností, porovnávání změn v krajině, sledování změn počasí, práce s přírodním materiálem atd.

Získané způsobilosti

Uplatnění geograficých výukových metod v terénní praxi.

Literatura

Rychnovský, B., Budiš, J., Horká, H., Kolejka, J., Navrátil, V., Hofmann, E. Environmentální výchova. I. Brno : PdF MU v Brně, 2002. Hofmann, E. a kol. Integrované terénní vyučování. Brno : Paido, 2003. ISBN 80-7315-054-9.Hofmann, E., Černá, B., Rychnovský, B., Lauermann, L. Jedovnice a okolí. Modelová oblast pro terénní vyučování. Brno : CERM - Akademické nakladatelství, s.r.o., 1999. ISBN 80-7204-109-6.Korvas, P., Hofmann, E. Orientace v přírodě. Brno : Masarykova univerzita, 2008. ISBN 978-80-210-4715-0.

Požadavky

Znalosti z obecné didaktiky a minimálně paralelní absolvování předmětu KGG/DIG1.

Garant

RNDr. Miloš Fňukal, Ph.D.