Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia geografie (KGG / UGEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / UGEO - Úvod do studia geografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V přednáškách budou studenti seznamováni s pojmem geografie, včetně podrobné soustavy geografických věd s důrazem na vymezení objektů studia dílčích geografických disciplin. Kromě toho se studenti seznámí se základními trendy vývoje geografického myšlení a dějinami geografie. V průběhu kurzu získají přehled o výzkumných aktivitách současné geografie u nás i v zahraničí. Pozornost bude věnována i organizacím, ve kterých geografové působí, a také geografické literatuře a pramenům.

Získané způsobilosti

Vybavit si objekt a předmět studia geografie.

Literatura

Claval, P. An Introduction to Regional Geography. Oxford: Blackwell Publishers, 1998. ISBN 1-55486-732-1.Sýkora, L. (ed.). Teoretické přístupy a vybrané problémy v současné geografii. Praha: Univerzita Karlova, PřF UP, 1993. Riedlová, M. et al. Úvod do studia geografie a dějiny geografie. Praha: SPN, 1980. Horák, B. Dějiny zeměpisu 1. [díl] : Starověk a středověk. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1954. Horák, B. Dějiny zeměpisu 2. [díl] : Doba velkých objevů (15. a 16. století). Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1958. Horák, B., Trávníček, D., Honl, I. Dějiny zeměpisu 3. [díl] : Novověk od 17. století. Praha: Academia, 1968. Martínek, J., Martínek, M. Kdo byl kdo : Naši cestovatelé a geografové. Praha: Libri, 1998. Hampl, M. Sociální geografie : hledání předmětu studia. Geografický časopis, 52, č. 1, s. 33-40. 2000. Trávníček, D. Sto let České geografické společnosti. Praha: Nakladatelství ČGS, 1994. Hampl, M. Výzkumné trendy v sociální geografii. Geografie - Sborník ČGS, 103, č. 4, s. 437-444. 1998.

Požadavky

Zvládnutí základního učiva.

Garant

RNDr. Miloš Fňukal, Ph.D.doc. RNDr. Václav Toušek, CSc.

Vyučující

RNDr. Miloš Fňukal, Ph.D.doc. RNDr. Václav Toušek, CSc.RNDr. Miloš Fňukal, Ph.D.doc. RNDr. Václav Toušek, CSc.