Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyzické geografie 1 (KGG / ZF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / ZF1 - Základy fyzické geografie 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu kurzu budou předneseny základní poznatky z dílčích disciplín fyzické geografie: meteorologie s klimatologií a hydrologie. Studenti se seznámí s těmito okruhy problémů: definice, terminologie a metody výzkumu v uvedených disciplínách, základní procesy a pochody na zemském povrchu, v atmosféře, v hydrosféře a v biogeosféře. Pozornost bude věnována antropogennímu ovlivňování uvedených geosfér a jeho důsledkům.

Získané způsobilosti

Vybavit si základní termíny a koncepty užívané ve fyzické geografii - v meteorologii, klimatologii a hydrologii.

Literatura

Gabler, R. E., Petersen, J. F., Trepasso, L. M. Essentials of Physical Geography. Thomson Brooks/Cole, 2007. Netopil, R. et al. Fyzická geografie I. Praha: SPN, 1984. Trizna, M. Meteorológia, klimatológia a hydrológia pre geografov. Bratislava: Geo-grafika, 2007. Vysoudil, M. Meteorologie a klimatologie. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. ISBN 80-244-1455-4.Barry, R. G., Chorley, R. Atmosphere, Weather, Climate. London, New York: Routledge, 1998. Bonan, G. Ecological Climatology : Concepts and Applications. Cambridge: Cambridge University Press, 2002. ISBN 0521804760.Strahler, A., Strahler, A. Introducing Physical Geography. New York: John Wiley & Sons, Inc., 2006. ISBN 047167950X.Bednář, J. Meteorologie. Praha: Portál, 2003. Lapin, M., Tomlain, J. Všeobecná a regionálna klimatológia. Bratislava: Univerzita Komenského, 2001.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášek a určené literatury. Písemná zkouška: min. 60 % bodů z každé z obou částí písemného testu.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc.

Vyučující

Mgr. Jindřich Frajer, Ph.D.RNDr. Renata Pavelková, Ph.D.doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc.Mgr. Jindřich Frajer, Ph.D.RNDr. Renata Pavelková, Ph.D.