Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyzické geografie 1 (KGG / ZFG1X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / ZFG1X - Základy fyzické geografie 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu kurzu budou předneseny základní poznatky z dílčích disciplín fyzické geografie: meteorologie s klimatologií a hydrologie. Studenti se seznámí s těmito okruhy problémů: definice, terminologie a metody výzkumu v uvedených disciplínách, základní procesy a pochody na zemském povrchu, v atmosféře, v hydrosféře a v biogeosféře. Pozornost bude věnována antropogennímu ovlivňování uvedených geosfér a jeho důsledkům.

Získané způsobilosti

Vybavit si základní termíny a koncepty užívané ve fyzické geografii - v meteorologii, klimatologii a hydrologii.

Literatura

Gabler, R. E., Petersen, J. F., Trepasso, L. M. Essentials of Physical Geography. Thomson Brooks/Cole, 2007. Netopil, R. et al. Fyzická geografie I. Praha: SPN, 1984. Trizna, M. Meteorológia, klimatológia a hydrológia pre geografov. Bratislava: Geo-grafika, 2007. Vysoudil, M. Meteorologie a klimatologie. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. ISBN 80-244-1455-4.Barry, R. G., Chorley, R. Atmosphere, Weather, Climate. London, New York: Routledge, 1998. Bonan, G. Ecological Climatology : Concepts and Applications. Cambridge: Cambridge University Press, 2002. ISBN 0521804760.Strahler, A., Strahler, A. Introducing Physical Geography. New York: John Wiley & Sons, Inc., 2006. ISBN 047167950X.Bednář, J. Meteorologie. Praha: Portál, 2003. Lapin, M., Tomlain, J. Všeobecná a regionálna klimatológia. Bratislava: Univerzita Komenského, 2001.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášek a určené literatury. Písemná zkouška: 60 % bodů z písemného testu.

Garant

RNDr. Renata Pavelková, Ph.D.doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc.

Vyučující

Mgr. Jindřich Frajer, Ph.D.doc. MUDr. Jana Chmelová, Ph.D.RNDr. Renata Pavelková, Ph.D.doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc.Mgr. Jindřich Frajer, Ph.D.doc. MUDr. Jana Chmelová, Ph.D.RNDr. Renata Pavelková, Ph.D.