Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezkontaktní metody studia krajiny (KGI / APGPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / APGPS - Bezkontaktní metody studia krajiny, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na získání a osvojení si metod dálkových a bezkontaktní systémů pro sledování a studium krajiny založených na geoinformatických metodách (GIS, DPZ) V úvodních hodinách se předmět bude zabývat základními principy a koncepty klíčových technologií (DPZ, GIS, analýzy v GIS, webové služby). Největší důraz bude kladen na praktické osvojení základních principů a práce s reálnými daty a informacemi zpřístupněnými v systému VIRTUS. Posluchači se okrajově seznámí i s dalšími bezkontaktními systémy a principy jejich práce. V rámci praktických cvičení budou studenti realizovat praktické úkoly, jež budou zadávány, zpracovány a vyhodnocování pomocí systému VIRTUS. V závěru kurzu studenti samostatně zpracují seminární práce, kde budou získaná a zpracovaná data interpretovat. Tím si ověří, že jsou schopni používat získané znalosti v praxi.Sylabus- Základní principy a koncepce satelitní navigace (teoretický seminář )- Faktory ovlivňující přesnost měření (teoretický seminář)- Základní funkcionalita turistických GPS a integrovaných zařízení GPS/GIS- Virtus ? koncepce a technologie- Virtus - metodologie práce.- Post-procesing dat I. - komunikace GPS <=> PC- Post-procesing dat II. - datová a prostorová transformace- Základních funkcionalita standardizovaného GIS programu (v souladu se standardy MŽP a nálezových databázi ČR)- Zadání samostatných seminárních prací,- Terénní sběr dat po malých skupinách- Interpretace zpracovaných dat v rámci prezentací seminárních prací studentů.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti pochopení problému.Vysvětlit podstatu a interpretovat data, rozlišit a klasifikovat zadaný problém, předpovídat chování daných jevů.

Literatura

Rapant P. Družicové polohové systémy. Ostrava, VŠB-TU 200s, 2002. ISBN 80-248-0124-8.Steiner, I., Černý, J. GPS od A do Z. Praha: eNav, 2004. ISBN 80-239-3314-0.Pauknerová, E., Kučera, T. eds. Informační zdroje pro využití nástrojů GIS v ochraně přírody a krajiny. Praha, AOPKČR, 92 s., 1997. Tuček, J. Geografické informační systémy : principy a praxe. Praha: Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-091-X.Hurn, J. GPS. A guide to the next utility. Sunnyvale, Trimble Navigation Ltd.,76 s., 1989. Bukáček, R., Maršík, V., Pecha, A., Pechanec, V. Integrace GPS&GIS pro podporu plánování a evidence zásahů do krajiny. Hradec Králové, T-Mapy, 33 pp. Depon. In Knihovna T-Mapy, Hradec Králové., 2003. Voženílek, V. a kol. Integrace GPS/GIS v geomorfologickém výzkumu. Olomouc : VUP, 2001.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu.

Garant

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.