Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny kartografie (KGI / DEKAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / DEKAR - Dějiny kartografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednosemestrální kurz je zaměřen na dějiny světové a české kartografie a vývoj kartografické tvorby. Studenti získají přehled o existujících mapových dílech a o významných sbírkách, ve kterých se staré mapy nacházejí. Cílem předmětu je vést studenty ke studiu, rozboru, kritice a využívání starých kartografických produktů. Semináře jsou zaměřeny na pochopení významu starých map a plánů jako historických pramenů a metod jejich tvorby. Součástí předmětu jsou metody morfometrické analýzy starých map i techniky digitalizace a publikování starých map na internetu. Těžiště seminářů tvoří samostatná práce studentů orientovaná na správné používání a bezchybnou interpretaci a poznání starých map.Sylabus:Úvod do dějin kartografie (vymezení pojmů a definice)Mapy nejstarších kulturních národů a kartografie v pravěku a starověkuŘecká a římská kartografieKartografie ve středověku (evropská, arabská a čínská kartografie)Renesance a reformace kartografieNovověká kartografie - podrobná mapování evropských zemí od poloviny 18. st.Nejstarší mapy našich zemí do poloviny 18. st.Soudobá kartografie našich zemí od poloviny 18. st.Metody morfometrické analýzy starých mapTechniky digitalizace a publikování starých map na internetu

Literatura

Bagrow, L. (1985). History of Cartography. Precedent Publishing. Chicago. Boguszak, F., Císař, J. (1961). Mapování a měření českých zemí od poloviny 18. století do počátku 20. století, III. díl: Vývoj mapového zobrazení území Československé socialistické republiky. ÚSGK, Praha . Semotanová, E. (2001). Mapy Čech, Moravy a Slezska v zrcadle staletí. LIBRI, Praha. Kuchař, K. (1959). Mapy Českých zemí do poloviny 18. století, I. díl: Vývoj mapového zobrazení území Československé republiky. ÚSGK, Praha. Kuchař, K. (1958). Naše mapy odedávna do dneška. Nakladatelství ČSAV, Praha. Harley, J., B., Woodward, D. (1987). The History of Cartography, Vol. 1: Cartography in Prehistoric, Ancient, and Mediaval Europe and the Mediterranean. The University of Chicago Press, Chicago. Harley, J., B., Woodward, D. (1992). The History of Cartography, Vol. 2, Book 1: Cartography in the Traditional Islamic and South Asian Societies. The University of Chicago Press, Chicago. Harley, J., B., Woodward, D. (1994). The History of Cartography, Vol. 2, Book 2: Cartography in the Traditional East and Southeast Asian Societies. The University of Chicago Press, Chicago. Woodward, D., Malcolm, L. (1998). The History of Cartography, Vol. 2, Book 3: Cartography in the Traditional African, American, Arctic, Australian, and Pacific Societies. The University of Chicago Press, Chicago.

Garant

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

RNDr. Alena Vondráková, Ph.D.