Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální modely reliéfu (KGI / DMREL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / DMREL - Digitální modely reliéfu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nejprve se studenti seznámí s typy dat pro tvorbu DMR a jejich formáty, podstatou tvorby DMR, hodnocením kvality a chyb v modelech a několika základními interpolačními metodami. Student po absolvování předmětu bude schopen sestavit kvalitní digitální model terénu, a to na základě optimální metody. Bude schopen hodnotit kvalitu DMR podle daného algoritmu.Sylabus: Úvod do problematiky DMR, dostupná data (formáty, omezení, dostupnost, licence, výměnné formáty), software pro tvorbu DMR (komerční a Open Source), interpolační metody, hodnocení kvality DMR (identifikace chyb a jejich kvantifikace), Oprava chybných DMR, Základní parametry DMR - Geomorfometrie, Odvozené parametry DMR, Využití DMR, Automatická klasifikace tvarů.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Bonham-Carter, F. Gg. Geographic information systems for geoscientists: modelling with GIS. Elsevier, 398 s., 1994. Voženílek, V. a kol. Integrace GPS/GIS v geomorfologickém výzkumu. Olomouc : VUP, 2001. Krcho, J. Morfometrická analýza a digitálne modely georeliéfu. Bratislava, Veda, 432 s., 1990. Neteler, M., Mitasova, H. Open Source GIS: A GRASS GIS Approach. Kluwer Academic Publishers, Boston, Dordrecht, 464 s., 2004. Wilson, J.P., Galant, J. C. Terrain Analysis: Principles and Applications. Chichester UK & NY, 479 s., 2000. Wood, J.D. The geomorphological characterisation of digital elevation models. University of Leicester, UK, unpublished Ph.D. dissertation, 456 p., 1994.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu (zkouška).

Garant

RNDr. Jana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan Brus, Ph.D.RNDr. Jana Svobodová, Ph.D.RNDr. Jan Brus, Ph.D.RNDr. Jana Svobodová, Ph.D.