Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Freeware a Open Source (KGI / FREOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / FREOS - Freeware a Open Source, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je seznámit s nekomerčními alternativami v oblasti GIS. Jako základní nástroj je vyučován systém QGIS s rozšířením GRASS. Studenti si prakticky projdou všechny kroky GIS práce (založení projektu, import dat, analýzy dat, zobrazení výsledků, export). V základní uživatelské rovině se seznámí s dalšími FOSS GIS (FW Tools, gvSIG, uDIG, OpenJump aj.). Velký důraz je věnován práci s geo knihovnami, které tvoří jádro dnešní většiny nekomerčních řešení ? GDAL, OGR, PROJ4. Po absolvování předmětu bude student schopen základní práce v alternativních GIT řešeních.SylabusÚvod do FOSS GIS, zdroje, přehled, porovnáníQGIS - založení projektu, import dat,QGIS - analýzy datQGIS - zobrazení výsledků, exportPropojeníí QGIS a GRASS I.Propojeníí QGIS a GRASS II,FW toolsGDAL /OGRPROJ4, FDOuDIG & OpenJumpgvSIGDotSpatial & SharpMap

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů v prostředí free a open source řešení.

Literatura

Tuček, J. (1998). GIS - Geografické informační systémy: principy a praxe. Praha, Computer. http://opensourcegis.org. Mitchel T. (2005). Web mapping illustrated. Using. Open Source GIS Toolkits. Sebastopol, O Reilly Media. webové stránky jednotlivých produktů.

Požadavky

Znalost základních GIS témat v rámci náplně předmětu KGI/GIS.

Garant

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.