Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geoinformatika (KGI / GEOIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / GEOIN - Geoinformatika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět obsahuje základní kapitoly z geoinformatiky a geografických informačních systémů (GIS). Důraz je kladen na reprezentaci reality v digitálním prostředí, popis jednotlivých geoinformačních technologií (GIT), budování GIS a jejich využití v různých vědních disciplínách. V rámci seminářů se studenti seznámí se základními pravidly geoinformatické práce, se základními zdroji studia geoinformatiky, GIT a GIS, osvojí si základní anglickou terminologii a prezentační dovednosti. Cvičení předmětu je zaměřeno na praktické dovednosti s GIS produktem ArcGIS firmy Esri. Ve cvičeních se studenti seznamují se základními i nadstavbovými funkcemi tohoto systému. Předmět je základem celého studia geoinformatiky. Navazují na něj další předměty.Sylabus přednášek1 Základy geoinformatiky2 Geoinformační technologie3 Digitální reprezentace reality4 Data, datové modely, datové struktur5 Digitální geografická data v ČR6 Pojetí GIS, Funkce GIS, Programové vybavení GIS, Organizační struktura GIS7 Vektorové GIS operace8 Mapová algebra9 Základní prostorové analýzy10 Základy interpolace a triangulace11 Základy síťových analýzSylabus cvičení1 Základní práce s projektem, základní práce s mapou, souřadnicové systémy, jednotky2 Práce s vrstvami a jejich vizualizace, práce s ortofotomapu, připojování dat z online geodatabází3 Práce s atributy, vyhledávání, tvorba, výběr4 Vytváření nových dat, body, linie, polygony; shapefile, Personalní a osobní geodatabáze5 Připojování tabulek, join6 Topologie a topologická pravidla7 Geoprocessing, vektorové operace8 Operace s rastrovými daty, základní kroky9 Layout, tvorba mapových výstupů, exporty

Literatura

Voženílek, V. (2005). Cartography for GIS - geovisualization and map communication. Olomouc, Vydavatelství UP. Tuček, J. (1998). Geografické informační systémy : principy a praxe. Praha: Computer Press. Voženílek, V. (2001). Geografické informační systémy I - pojetí, historie, základní komponenty. Olomouc: Vydavatelství UP. Longley, P. A., Goodchild, M. F., Maguire, D. J., Rhind, D. M. (2001). Geographic Information Systems and Science. London: Wiley&Sons. Rapant, P. Geoinformační technologie. Vysokoškolská skripta. Institut geoinformatiky, VŠB-TU Ostrava. Rapant, P. Geoinformatika a geoinformační technologie. VŠB-TU Ostrava. Voženílek, V. a kol. (2001). Integrace GPS/GIS v geomorfologickém výzkumu. Olomouc : VUP. Raper, J.F. (1998). Multidimensional Geographic Information Science. London, Taylor & Francis. časopis GeoBusiness a GISPortál. Manuály k programu ArcGIS.

Garant

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

RNDr. Jan Brus, Ph.D.RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.RNDr. Jan Brus, Ph.D.Mgr. Vít Pászto, Ph.D.prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.