Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geoinformatika v ŽP, lesnictví a zeměd. (KGI / GIOZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / GIOZP - Geoinformatika v ŽP, lesnictví a zeměd., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Svým zaměřením je interdisciplinární, neboť zahrnuje jak problematiku zemědělství, lesnictví a péče o ŽP v ČR, tak otázky implementace geoinformatiky do těchto oborů. V úvodní části se krátce věnuje organizaci procesu ochrany ŽP, jejím formám a legislativě, pověřeným institucím a míře využití geoinformatiky v jejich odborné a správní činnosti. Poté následuje blok pojednávající o environmentálních datových sadách. Posluchači se seznamují s existencí a dostupnosti environmentálních dat, jejich garantech, formě, způsobu uložení a distribuce. Navazuje rozbor informací v datech obsažených a jejich možné interpretace a klasifikace a rozbor vybraných činností z pohledu aktuálního využití informatiky a geoinformatiky.V druhé části se předmět zaměřuje na lesní hospodářství v ČR. Přibližuje pohled na les jako funkční a produkční ekosystém. Představuje základní principy hospodaření v lesích a skupiny hospodářské úpravy lesa s důrazem na úkony, které jsou vhodné pro řešení geoinformačními technologiemi. Poté se zaměřuje na existující datové sady LH, jejich strukturu, formu a možnou interpretaci. Současně přibližuje geoinformační systémy využívané v péči o les. V třetí části se pozornost přesouvá k zemědělství. Po úvodním seznámení s procesy, kde je možno geoinformační technologie využít, se probírají dostupné datové sady a geoinformační řešení. Důraz je kladen na systémy pro evidenci zemědělských ploch a přidělování národních a evropských dotací. Kromě rozboru používaných metod se věnuje existujícím úskalím a přínosům nasazení geoinformačních technologií v daných procesech.V rámci cvičení se posluchači prakticky seznámí s většinou datových sad využívaných v ČR. Prakticky si vyzkouší kroky spojené s konverzí těchto dat, interpretací a odvození dodatkových informací. Nejdůležitější a nejčastější využívané technologie a postupy pro dokumentaci stavu a procesů v krajině, sběru a vyhodnocení dat a plánování zásahů si prakticky vyzkouší. Celý průběh cvičení simuluje reálné podmínky praxe ve smyslu formy zadání, dostupných dat a požadavků na výstupy.Sylabus: Ochrany ŽP v ČR, legislativa, složky, instituce; Koncepce nasazení GIT; HW a SW zabezpečení; Jednotný informační systém ŽP - obsah, provoz, technologie ; Registry a informační systémy ŽP; Ústřední seznam ochrany přírody; Datové zdroje - přehled; Datové zdroje - interpretace; Role GIT v procesu ochrany a tvorby ŽP; Síťové mapování a nálezové databáze; Inventarizace a poskytování informací o ŽP; GIT a krajinotvorné programy; Analýza a ochrana biodiversita pomocí GIT; Les a lesní ekosystém; Lesní hospodářství v ČR - historie, organizační struktura, SSL, vlastníci; Hospodářská úprava lesa; Informatika a informatizace v LH, DS UHUL; Geoinformační systémy zaměřené na správu lesa; Lesnický typologický systém; Oblastní plány rozvoje lesa; Lesní hospodářské plány a osnovy; Zemědělství v ČR; Geografické informace a dotační tituly v zemědělství; Evidence zemědělské plochy - LPIS; Precizní zemědělství;

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Skidmore, A. ed. Environmental modellings with GIS and remote sensing. London-New York, Taylor and Francis, 268 s., 2002. ISBN 0415241707.Tuček, J. Geografické informační systémy : principy a praxe. Praha: Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-091-X.Simon, J., Kadavý, J., Macků, J. Hospodářská úprava lesa. Brno, MZLU, 234 s., 2001. Pauknerová, E., Kučera, T. eds. Informační zdroje pro využití nástrojů GIS v ochraně přírody a krajiny. Praha, AOPKČR, 92 s., 1997. Pechanec, V. Nástroje podpory rozhodování v GIS. Olomouc, 2006. ISBN 80-244-1553-4 .Pauknerová, E. Ochrana krajiny a geografické informační systémy. Praha, ČUOP, 68 s., 1991. Bukáček, R., Šímová, P. Zabezpečení informačního systému Správy Chráněných krajinných oblastí České republiky. Praha, SCHKOČR, 1997. Židek, V. Analýza v GIS a zpracování dat DPZ pro pokročilé. Návody ke cvičením v prostředí geoinformačního systému IDRISI pro Windows. Mendlova zemědělská lesnická univerzita, Brno, 107 s., 2001. Meyer, N. GIS and land records : the ArcGIS parcel data model. Redlands : ESRI, 169 s., 2004. ISBN 1589480775.Simon, J., Macků, J., Buček, A., Kadavý, J., Vacek., S. Hospodářská úprava lesa. Vybrané části pro krajinné inženýrství. Brno, MZLU, 2000. Bukáček, R., Maršík, V., Pecha, A., Pechanec, V. Integrace GPS&GIS pro podporu plánování a evidence zásahů do krajiny. Hradec Králové, T-Mapy, 33 pp. Depon. In Knihovna T-Mapy, Hradec Králové., 2003. Fotheringham, S., Rogerson, P. eds. Spatial analysis and GIS. London-Philadelphia, Taylor and Francis, 281 s., 1994. ISBN 0748401040.Kostkan, V. Územní ochrana přírody a krajiny. Skripta. MŽP Praha, PHARE, VŠB Ostrava. 138 pp. ISBN ISBN 80-7078-.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu (zkouška).

Garant

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.