Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy (KGI / GIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / GIS - Geografické informační systémy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na detailní představení geografických informačních systémů v různých prostorových a síťových analýzách. Důraz je kladen zejména na praktická cvičení, ve který jsou studenti seznámeni s několika extenzemi, zejména potom s extenzí Network Analyst a dále s možnostmi tvorby automatizovaných výpočtů pomocí vlastních nástrojů v prostředí Model Builder. Každé cvičení je řešené s jinými daty, tak aby studentům byly představeny nejpoužívanější datové sady v ČR a ve světě. Cvičení jsou doplněna teoretickým úvodem a praktickými ukázkami vedenými vyučujícím.Sylabus předmětu:GISProgramové vybavení GIS - typy GIS SW, přehled GIS swPersonal x file geodatabase, Feature class, feature dataset, shpRozšiřování funkcionality ArcGIS - Model builder (základní kroky, pokročilá nastavení), batch file, toolboxy (resource center), extenze - X-Tools, Hawts tools.Geokódování - principy, realizace v ArcGISKonverze vektorových dat - shp,dgn,dwg,kml,xml,gml,vfr,vfk,Konverze rastrových dat - jpg,tiff (geojpg,geotiff)Digitální dataDigitální geografická data v ČR - topografická (ZABAGED, DMÚ 25, RÚIAN a KN jen okrajově, atd.)Digitální geografická data v ČR - tematická (StreetNet, ČSÚ, atd.)Digitální geografická data ve světě (Corine, Urban Atlas, Open street Map, ...)Síťové analýzySíťové analýzy - data, datové struktury, teorie grafů, algoritmySíťové analýzy v ArcGIS - specifika, U-Turns, Global Turns, bariéry, multimod. síť, čas. dataModelování zatížení sítěHledání optimálního spojeníProblém obchodního cestujícího, úloha čínského listonošeLokační a alokační analýzy - servis area, LA-analýzy (minimize distace, coverage, share market, atd.)Strom minimálního rozpětí

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

TUČEK, J. (1998). Geografické informační systémy : principy a praxe. Praha: Computer Press. LONGLEY, P. A., GOODCHILD, M. F., MAGUIRE, D. J., RHIND, D. M. (2001). Geographic Information Systems and Science. London: Wiley&Sons. RAPANT, P. (2006). Geoinformatika a geoinformační technologie. VŠB-TU Ostrava. LONGLEY, P., BATTY, M. (1997). Spatial Analysis" modeling in a GIS Environment. HAGGET, P., CHORLEY, R. J. (1969). Network Analysis in Geography. London.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu (zkouška). Vypracování zadaných cvičení, vyřešení samostatného praktického úkolu.

Garant

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.