Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět GIS online (KGI / GISON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / GISON - GIS online, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V úvodní části se předmět věnuje internetovým technologiím. Rozebírá přenosové a komunikační protokoly a architektury sítě. Následně se věnuje klíčovému jazyku XML a jeho derivátům (XPATH, XSLT, GML). Tato část je ukončena rozborem webových serverů kdy seznamuje s jejich principy, správou a provozem. Vychází z nejrozšířenějšího open-source řešení Apache - PHP - MySQL. V druhé části se věnuje architektuře a provozu mapových a GIS serverů na příkladu mapserveru Minesotské univerzity, Geoserveru a ArcGIS Serveru. V rámci předmětu se posluchači seznámí se správou, konfigurací a použitím jednotlivých technologií z pohledu správce i uživatele GIS služeb. Studenti se naučí publikovat mapy, nástroje a modely a naučí se používat služby GIS prostřednictvím webových aplikací a cloud-řešení ArcGIS Online a Google technology (Fusion table). V třetí části se studenti seznamují s webovými službami a standardy podle definice OpenGIS konsorcia.V rámci cvičení se posluchači prakticky seznámí s metodami publikace geodat na síti, XML jazykem, mapovými servery Minesotské univerzity s využitím základní instalace a dostupných frameworků a Geoserveru + rozšiřujícími frameworky. V tvorbě, zpracování a analýze webových služeb si prakticky osvojí práci s ArcGIS Serverem.V rámci cvičení se posluchači prakticky seznámí s metodami publikace geodat na síti, XML jazykem, mapovými servery Minesotské univerzity s využitím základní instalace a dostupných frameworků a Geoserveru + rozšiřujícími frameworky. V tvorbě, zpracování a analýze webových služeb si prakticky osvojí práci s ArcGIS Serverem.Sylabus1. Internet - architektura, komunikační a přenosové protokoly2. XML a jeho deriváty3. GML4. Sémantický web, (Geo)SPRQL & RDF5. Webový server - princip, složky, správa a konfigurace6. Interaktivita na straně serveru a na straně klienta;7. Stupně a metody publikování geodat a geoinformací v sítovém prostředí8. Mapový server - princip,složky, správa a konfigurace9. GIS server - princip,složky, správa a konfigurace10. Webové služby a SOA - architektura, jazyky, protokoly, zabezpečení, SOAP, REST11. Webové služby mapové - definice, implementace; optimalizace a kešování12. Webové služby datové- definice, standardizace, implementace;13. Webové služby procesní - definice, standardizace, konfigurace, implementace; orchestrace

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Tang W., Selwood J. (1993). Connecting our world: GIS Web services. Redlands, ESRI. Peng Z-R., Tsou M-H. (2003). Internet GIS : distributed geographic information services for the Internet and wireless networks. Hoboken, Wiley and Sons. Mitchel T. (2005). Web mapping illustrated. Using. Open Source GIS Toolkits. Sebastopol, O Reilly Media. Fu, P., Sun, J. (2011). WebGIS. Principles and applications. Redlands, ESRI Press. Spainhour, S., Eckstein, R. (1999). Webmaster v kostce. Praha, Computer Press. Grusová L. (2002). XML pro úplné začátečníky. Praha, Computer Press . http://arcgis.comhttp://mapserver.gis.umn.eduhttp://www.esri.comhttp://www.opengeospatial.orgKosek, J. (1999). PHP - tvorba interaktivních internetových aplikací. Praha, Grada. Laurent S., St. (1999). Tvorba internetových aplikací v XML. Computer Press. Kosek J. (2000). XML pro každého, podrobný průvodce. Grada Publishing, Praha.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu.

Garant

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.