Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geoinformatika v socioekonom. geografii (KGI / GSOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / GSOC - Geoinformatika v socioekonom. geografii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zabývá aplikacemi jednotlivých geoinformačních technologií do oblastí socioekonomické geografie. Důraz je kladen především na prostorové analýzy, digitální socioekonomická data a jejich využití v geografii obyvatelstva, sídel, dopravy a geomarketingu. Cvičení jsou řešena formou týmové práce, která pro jednotlivá řešená témata zahrnují sběr, analýzu, vizualizaci a interpretaci výsledků.Sylabus předmětu:Tvorba projektů v GIS, datové zdroje pro socioekonomické analýzyHlavní aplikační oblasti v sociální a ekonomické geografie - průmysl, doprava, zemědělství, cestovní ruch, obyvatelstvo, sídla, facility management, atd.Optimalizace dopravní dostupnosti a dopravní obslužnosti pomocí GIT - principy, řešení, příkladyDynamická segmentace a lineární referencování a silniční síť - datové modely, produkty, principy, řešeníLogistika, Integrovaný systém dopravyGeomarketing a analýza business aktivit - principy, algoritmy, řešení, lokalizace socioekonomických aktivitSWOT analýza v SE geografii - principy, ukazatele, aplikace, řešeníModely a modelování v SEG - What if?, Urban Planner, UrbanSIM, DUEM,LADSS,atd.Urban Network Analyst tool - konektivita, blízkost, přitažlivost, atd.Geometric network

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

TUČEK, J. (1998). Geografické informační systémy : principy a praxe. Praha: Computer Press. LONGLEY, P. A., GOODCHILD, M. F., MAGUIRE, D. J., RHIND, D. M. (2001). Geographic Information Systems and Science. London: Wiley&Sons. MARTIN, D. (1986). Geographic Information Systems: Socioeconomic Applications. London: Routledge. RAPANT, P. (2006). Geoinformatika a geoinformační technologie. VŠB-TU Ostrava. MAANTAY, J., ZIEGLER, J. (2007). GIS for the Urban Environment. ESRI Press. MONMONIER, M. (2000). Proč mapy lžou. Praha: Computer Press. LONGLEY, P., BATTY, M. (1997). Spatial Analysis" modeling in a GIS Environment. IVANIČKA, K. (1983). Základy teórie a metodológie socioekonomickej geografie. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateĺstvo. HUXHOLD, W. E. (1994). An Introduction to Urban Geographic Information Systems. New York: Oxford . BOYLES, D. (1997). ArcView GIS Means Business, volume two. ESRI Press. HAGGET, P. (1965). Location Analysis in Human Geography. London. HAGGET, P., CHORLEY, R. J. (1969). Network Analysis in Geography. London. BURROUGH, P.A. and R. A. McDONNELL. (1998). Principles of Geographical Information Systems. Oxford: Oxford University Press.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu (zkouška).

Garant

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.