Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geostatistika (KGI / GSTAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / GSTAT - Geostatistika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klasické statistické metody jsou často užitečné pro kvalitativní nebo kvantitativní vlastnosti přírodních jevů, avšak pro jejich prostorové vlastnosti jsou nepoužitelné. Proto je tu geostatistika, která umožňuje popis prostorové spojitosti, přičemž používá upravené metody klasické statistiky.Během semestru jsou studenti seznámeni se základními statistickými programovými systémy (Statistica 6.0), zdroji statistických dat, základními pojmy geostatistiky (variogramy, jejich výpočty a použití), odhady chyb a výsledků, metodou kriging a interpolacemi. V rámci cvičení studenti pracují s běžně dostupnými daty, objekty v krajinné sféře charakterizují pomocí základních statistických charakteristik a pomocí geostatistických metod tvoří jejich teoretické modely. Po kurzu z geostatistiky jsou studenti schopni při analyzování jevů a objektů v krajinné sféře používat základní geostatistické aplikace.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti pochopení problému.Vysvětlit podstatu a interpretovat data, rozlišit a klasifikovat zadaný problém, předpovídat chování daných jevů.

Literatura

Armstrong, M. Basic linear geostatistics. Springer-Verlag, 1998. Dutter, R. Geostatistics. Vienna, Univ. of Technology, 146 s., 2000. Simon W. Houlding. Practical geostatistics : modeling and spatial analysis. Berlin, Springer-Verlag, 159 s., 2000. Fisher, N.I. at al. Statistical analysis of spherical data. Cambridge Univ. Press, 1993. Schejbal, C. Úvod do geostatistiky. VŠB-Technická univerzita Ostrava, 48 s., 1996.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu.

Garant

Mgr. Pavel Tuček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel Tuček, Ph.D.Mgr. Pavel Tuček, Ph.D.