Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační systémy o území (KGI / ISUZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / ISUZ - Informační systémy o území, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je seznámit studenty s kompletní problematikou jednotlivých informačních systémů o území v české veřejné správě. Důraz je kladen zejména na geoinformační aspekty katastru nemovitostí a konkrétní úlohy řešené ve veřejnosprávní praxi.Sylabus přednášek:Informační sytémy o územíDefinice a klasifikace informačních systémů o území (ISÚ)PasportyDigitální mapa veřejné správyDigitální mapa obce, účelová mapa, technická mapa, bloková mapaFacility managementKatastr nemovitostíKatastr nemovitostí - předmět, obsah, historické souvislostiStabilní a pozemkový katastrKatastrální operát, geometrický plánISKN - Informační systém katastru nemovitostí, digitalizace katastrálních mapRÚIAN - registr územní identifikace adres a nemovitostíKatastr nemovitostí ČR, katastrální mapa - DKM, KMD, KM-D, PK mapyAdresy, adresní místa, čísla popisná, čísla orientačníPozemkové úpravyStátní informační politikaSdružení, organizace - CAGI, Nemoforum, ČÚZK, OGCDokumenty, směrnice, normy - INSPIRE, Dublin Core, ISO, ČSN, právní normy - vyhlášky, zákonyGeoinfostrategie, POSOPIVeřejná správaČlenění veřejné správyOrganizace veřejné správyAgendy veřejné správy - ekonomické, majetkové, správní a evidenčníE-Government, Czech point, atestaceElektronický podpis, e-podatelnySpisová a skartační službaSystém základních registrůStátní instituce a organizace (Asociace krajů, Sdružení měst a obcí, CDV, ČSÚ, NKÚ, NPÚ, Pozemkový fond, atd...)Sylabus cvičení:Digitalizace mapy stabilního katastru - tvorba landuse, srovnání se současnostíPráce s katastrální mapou - dgn, dwg,vfkTvorba účelové katastrální mapyGeometrický plánPráce v SW používaných na malých obcích - např. Kristýna GIS 4, MISYS, GISelTvorba pasportu dopravyTvorba blokové mapyTvorba informačního systému malé obce

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti pochopení problému.Vysvětlit podstatu a interpretovat data, rozlišit a klasifikovat zadaný problém, předpovídat chování daných jevů.

Literatura

Novotný, J. (2005). Informační systém malé obce. Plzeň. Kudrnovský, E. (2009). Informační systém o území pro účely regionálního rozvoje cestovního ruchu. MU Brno. Baudyš P. (2003). Katastr a nemovitostí. Praha. Kuba, B., Olivová, K. (2002). Katastr nemovitostí po novele. Linde, Praha. Václav, T. (2005). Katastr nemovitostí v otázkách a odpovědích. Aspi, Praha. Mikulík, O., Voženílek, V., Vaishar, A. a kol. (2008). Studium rozvoje regionu založené na vizualizaci geoinformačních databází. Olomouc. Vyhláška č. 233/2010 Sb. o základním obsahu technické mapy obce. Zákon č. 111/2009 Sb. o základních registrech. Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon). Voženílek, V. (1996). Digitální data v informačních systémech. Vyškov, ANTRIM. Tuček, J. (1998). Geografické informační systémy : principy a praxe. Praha: Computer Press. Gerhard, L. (2000). Land Registration and Cadastral Systems: Tools for Land Information and Management (Paperback). Stockholm. Jantien, S., Peter,V. O. (2006). 3D cadastre in an internaional context. London.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu. Vypracování zadaných cvičení, vyřešení samostatného praktického úkolu.

Garant

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.