Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kartometrie (KGI / KAMET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / KAMET - Kartometrie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jde o správné používání metod, přístrojů, pomůcek pro měření na mapách. Především jde o správné měření délek, úhlů, ploch a objemů na mapách včetně zvládnutí základních postupů v morfometrii. Je nutno ukázat řešení základních kartometrických úloh ve vybraných software.Sylabus: Příčiny chyb při měření na mapách (chyby systematické a nahodilé), Metody měření a určování délek, použití přístrojů a pomůcek, Metody měření a určování horizontálních a vertikálních úhlů na mapách, přístroje, pomůcky. Metody měření a určování ploch na mapách, přístroje, pomůcky. Morfometrie (využití hypsografické křivky, měření objemu na mapách, využití čtvercové sítě). Morfometrie (střední volumometrická výška, typická výška, střední výška, výšková členitost, vodorovná členitost, střední sklon). Zjišťování viditelnosti zákrytových ploch na mapách. Určování středů území. Určování těžiště plochy. Řešení kartometrických úloh ve vybraných software.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti pochopení problému.Vysvětlit podstatu a interpretovat data, rozlišit a klasifikovat zadaný problém, předpovídat chování daných jevů.

Literatura

Čapek, R., Mikšíkovský, M., Mucha, L. Geografická kartografie. SPN, Praha, 373 s., 1992. Hojovec, V. a kol. Kartografie. GKP, Praha, 660 s., 1987. Pyšek, J. Kartografie, kartometrie a matematická geografie v příkladech. ZČU, Plzeň, 170 s., 2000. Čapek, R., Kudrnovská, O. Kartometrie. SPN, Praha, 162 s. f, 1982. Veverka, B. Topografická a tematická kartografie 10. Vydavatelství ČVUT, ČVUT Praha, Praha, 220 s., 2001. ESRI. Understanding GIS. Version 7.2. The ARC/INFO Method. New York, 340 pp, 1997.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu.

Garant

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.