Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická kartografie (KGI / MAKAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / MAKAR - Matematická kartografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci předmětu se studenti seznámí s teoretickými základy měření na mapách. Prakticky si procvičí některé vybrané metody měření na mapách, včetně správného používání přístrojů a pomůcek pro měření délek, úhlů, ploch a objemů.Sylabus:Kartografická zobrazeníGeodetická zobrazení používaná v ČRReferenční systémy používané v ČR a v zahraničíVýpočty kartografického zkreslení na mapáchTransformace kartografických zobrazeníAplikace kartografických zobrazení v GIS produktechGeneralizační schémataMetody kartografické generalizace- Metody měření a určování délek, horizontálních a vertikálních úhlů a ploch na mapách- Morfometrie- Zjišťování viditelnosti zákrytových ploch na mapách- Určování středů území a těžiště plochy- Prostředky GIS pro kartografické analýzy a syntézy

Literatura

Bayer, T. (2008). Algoritmy v digitální kartografii. Praha, UK v Praze. de Berg, van Kreveld, Overmars, M., Schwarzkopf, O. (2000). Computational Geometry. Springer. Rourke, O.J. (2005). Computational Geometry in C. Cambridge, Cambridge University Press. časopisy Geodetický a kartografický obzor, Kartografické listy. Hojovec, V., Daniš, M., Hájek, M., Veverka, B. (1987). Kartografie. Praha, Geodetický a kartografický podnik v Praze. Žára, J. a kol. (2004). Moderní počítačová grafika. Praha, Computer Press. sborníky z domácích a světových kartografických konferencí .

Garant

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

RNDr. Alena Vondráková, Ph.D.RNDr. Alena Vondráková, Ph.D.