Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýzy krajiny v GIS (KGI / MAKRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / MAKRA - Analýzy krajiny v GIS, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět přibližuje klasické a moderní přístupy v mapování a hodnocení změn krajinné struktury s využitím geoinformačních technologií. Studenti se postupně seznamují s používanými metodami a přístupy k mapování krajiny. Předmět se rovněž dotýká dostupných datových sad. Seznámí se také se stanovením a interpretací krajinně-ekologických indexů. V druhé části se seznamují s nástroji pro sledování a hodnocení stavu krajiny, vyjádření jejího potenciálu. Kromě aplikace standardních prostorových analýz se studenti seznámí se standardizovanými nástroji používanými v praxi a také s několika rozšířeními základních GIS platforem (Landscape analyst, Animal movement). V rámci cvičení projdou studenti prakticky všemi fázemi mapování aktuálního stavu krajiny a následnou analýzou krajiny v prostoru a času.Sylabus: Krajina ? pojem, definice, základní pojmy a základní principyKrajinné dimenze a krajinotvorné procesyHeterogenita a fragmentace krajinyVývoj krajiny - sledování, analýza a interpretaceAnalýza časových řad, časové rámce, základní operace v GIT (geoinformačních technologiích, popisné charakteristiky, frekvenční analýzy, analýzy)Pokročilé metody v GIT (Markovy řetězce, fuzzy množiny, váhové operace)Třetí rozměr v GIT (Analýza viditelnosti, 3D animace, virtuální realita)Datové zdroje pro sledování stavu a změn krajiny (písemné, grafické a statistické podklady)Hodnocení bioty a hodnocení krajinného rázuEkologické indexy jednoduchéEkologické indexy komplexníEkologická stabilita, Sukcese krajiny Typologie krajiny (Biogeografické členění, Lesnická typizace)Metoda oceňování biotopů, ÚSES, Natura2000

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Goodchild, M. F., Parks, B. O., Steyaert, L.T. eds. Environmental Modeling with GIS. Oxford Univ. Press, New York, Oxford, 488 s., 1993. Eastman, J.R., McKendry, J., Fulk, M. Change and Time Series Analysis, 2nd Edition. UNITAR Workbooks. Kolejka, J., Lipský, Z. Mapy současné krajiny. Sborník ČGS, 104, č. 3. Praha, 1999. Lipský, Z. Sledování změn v kulturní krajině. ČZU, Kostelec nad Černými lesy, 2000. Christakos G., Bogaert, P., Serre, M., L. Temporal GIS. Advanced functions for field-based applications. Berlin-Heidelberg-New York, 217 s., 2001. ISBN 3540414762.Drdoš, J. et.al. Základy krajinného planovania. Technická univerzita, Zvolen, 1995. Duvigneaud, P. et al. Ekologická syntéza. Praha: Academia, 1988. Drdoš, J. et al. Základy krajinného planovania. Zvolen: Technická univerzita, 1995.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu (zkouška).

Garant

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.