Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování přírodních hazardů (KGI / MPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / MPH - Modelování přírodních hazardů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V úvodu jsou představeny všechny přírodní hazardy a vysvětleny příčiny jejich vzniku, možné dopady na krajinu a lidskou společnost, včetně definování oblastí světa náchylných a zranitelných při výskytu některého z hazardů. Dále se posluchači seznámí s možnostmi modelování a tvorby předpovědí pro vznik jednotlivých hazardů pomocí geoinformačních technologií. Větší důraz je kladen na hazardy vyskytující se v ČR a ve střední Evropě (zejména eroze, povodně, požáry a sesuvy). Probírány jsou též témata GIS při krajinném a územním plánování, GIS a krizovém managementu s ohledem na eliminaci dopadů jednotlivých hazardů. Je zmíněn vliv člověka na vznik některých druhů přírodních hazardů. V rámci cvičení studenti řeší úkoly týkající se modelování hazardů a vymezování zón a oblastí v krajině podle stupně potenciálního ohrožení vodní a větrné eroze, povodní a sesuvů, analýzou retenční schopnosti krajiny, modelování rizika vzniku a šíření požárů.Sylabus: Hazardy - jejich vznik, výskyt, dopad, dělení; Hot-points - krizová místa krajiny a krizový management; Integrovaný záchranný systém; Podpora rozhodování v GIS a využití při modelování hazardů; Sopečná činnost; Sesuvy a svážná území; Extrémní hydrologické jevy (povodně, sucha, snížená retence krajiny); Eroze vodní a větrná; Hurikány, tornáda a další větrné smrště; Extrémní klimatické situace (námrazy, sníh, oteplování); Zemětřesení, tsunami; Požáry; Biohazardy, epidemie a impakty.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Goodchild, M. F., Parks, B. O., Steyaert, L.T. eds. Environmental Modeling with GIS. Oxford Univ. Press, New York, Oxford, 488 s., 1993. Chapman, D. Natural Hazards. Oxford University Press, Oxford, 174 s., 1994. McGuire, B., Mason, I., Kilburn., CH. Natural hazards and environmental change. London - New York - Edward Arnold. Oxford University Press, 187s., 2002. ISBN 0340742194.Kukal, Z. Přírodní katastrofy. Horizont, Praha, 286 s., 1983. Brázdil, R., Štekl, J. Cirkulační procesy a atmosférické srážky v ČSSR. UJEP Brno, 298 s., 1986. India, M. B., Bonillo, D. L. eds. Detecting and Modelling Regional Climate Change. Springer, Berlin, 652 s., 2001. Nagle, G. Hazards. Nelson, 128 s., 1998. Sassa, K. Landslides of the World. Kyoto Univ. Press, Kyoto, 413 s., 2000. Keith J. Beven K. J. Rainfall-runoff modelling : the primer. Chichester, John Wiley and Sons, 360 s., 2001. McGuire, B. et al. World atlas of natural hazards. London : Edward Arnold 120s., 2004. ISBN 0340764058.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu (zkouška).

Garant

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.