Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geovisualizace se zaměřením na geologii (KGI / PGSGG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / PGSGG - Geovisualizace se zaměřením na geologii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na otázky tematické kartografie ve vazbě na tvorbu a využití map v geologii. Důraz je kladen na osvojení si dvou základních kartografických dovedností: (i) geologické mapy číst a (ii) mapy konstruovat. V rámci předmětu student pracuje s geologickými a dalšími tematickými mapami a sestavují mapy, jejichž správné provedení je podmínkou zkoušky. Náročnost sestavení map odpovídá profilu absolventa geologického oboru. Mapy jsou sestavovány v prostředí GIS. Student zpracovává geologickou mapu a sestavuje odborný text. Cílem předmětu je naučit studenty orientovat se v metodách mapového vyjadřování, pochopit jeho systém a umět vybrat pro zpracování kvalitativních a kvantitativních dat správnou mapovou metodu a bezchybně je používat při vizualizaci geologických dat.

Literatura

Robinson, A.H. et al. Elements of Cartography. Wiiley and Sons, 1995. Voženílek, V., Kaňok, J. a kol. Metody tematické kartografie: vizualizace prostorových informací. Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, 2012. Slocum, T.A. et al. Thematic Cartography and Visualization. Upper Saddle River, Pearson/Prentice Hall, 2002. Kraak, M.J., Ormeling, F. Cartography. Visualization of Geospatial Data. Harlow. Prentice Hall, Pearson Education, 2003. Hojovec, V., Daniš, M., Hájek, M., Veverka, B. Kartografie. Praha, Geodetický a kartografický podnik v Praze, 1987. Veverka, B. Topografická a tematická kartografie 10. Vydavatelství ČVUT, ČVUT Praha, Praha, 2001.

Garant

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.