Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geoinformatika (KGI / PGSGI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / PGSGI - Geoinformatika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geoinformatické disciplíny (zejména GIS, dálkový průzkum Země, GPS a počítačová kartografie) jsou zaměřeny na prostorové analýzy a prezentaci digitálních prostorových dat. Pozornost je věnována zejména aplikacím v přírodních vědách. Student je veden k pochopení významu prostorové složky při popisu reality a úloze měřítka a generalizace prostorových databází. Prakticky si osvojí jednu ze zvolených geoinformačních technologií.1. Pojetí geoinformatiky a geoinformačních technologií.2. Digitální reprezentace reality a složky popisu geodat.3. Geografické informační systémy.4. Sběr prostorových dat a techniky jejich ukládání.5. Správa prostorových databází.6. Prostorové analýzy, modelování a simulace v prostředí GIS.7. Kartografické výstupy z GIS (mapy, atlasy, mapové servery).

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Voženílek, V. Cartography for GIS - geovisualization and map communication. Olomouc, Vydavatelství UP, 140 s., 2005. ISBN 80-244-1047-8.Tuček, J. Geografické informační systémy : principy a praxe. Praha: Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-091-X.Voženílek, V. Geografické informační systémy I - pojetí, historie, základní komponenty. Olomouc: Vydavatelství UP, 2001. ISBN 80-7067-802-X.Longley, P. A., Goodchild, M. F., Maguire, D. J., Rhind, D. M. Geographic Information Systems and Science. London: Wiley&Sons, 2001. ISBN 0471892750.Raper, J.F. Multidimensional Geographic Information Science. London, Taylor & Francis, 332 s., 1998. ISBN 0-7484-0507-0.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu .

Garant

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.