Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět GIT v managementu krajiny (KGI / PGSMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / PGSMK - GIT v managementu krajiny, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu úvodních kurzů jsou posluchači seznámeni s institucionálním a legislativním zabezpečením ochrany životního prostředí u nás i ve světě. Jsou seznámení s formami managementu krajiny, platnou legislativou a hierarchii státní správy a odborné správy na poli ochrany ŽP. Na teoretický úvod navazuje blok informací o konceptu nasazení GIT do procesu ochrany ŽP - o jeho teoretických východiscích a míře praktické realizace.Poté následuje blok pojednávající o environmentálních datových sadách. Posluchači se seznamují s existencí a dostupnosti environmentálních dat, jejich garantech, formě, způsobu uložení a distribuci. Navazuje rozbor informací v datech obsažených a jejich možné interpretace a klasifikace.V poslední části se obsah předmětu zaměřuje na rozbor hlavních a specifických činností realizovaných v průběhu managementu krajiny viděno z pohledu aktuálního využití informatiky a geoinformatiky. Kromě rozboru použitých metod se předmět věnuje existujícím úskalím a přínosům nasazení geoinformačních technologií v daných procesech.V průběhu praktické části se posluchači aktivně seznámí s postupy pro dokumentaci stavu a procesů v krajině, sběru a vyhodnocení dat a plánování zásahů a k interpretacím a odvození dodatkových informací.Sylabus: Institucionální a legislativní zabezpečení ochrany ŽP; Role GIT v procesu ochrany a tvorby ŽP; Informační systémy a registry ŽP; Jednotný informační systém ŽP; Datové sklady pro OŽP; Datové zdroje - správa a interpretace; Poskytování informací o ŽP; Podpora rozhodování v GIS v její aplikace do managementu krajiny; Koncept digitálního modelu krajiny; Síťové mapování a nálezové databáze; Analýza a ochrana biodiversita pomocí GIT; GIT a krajinotvorné programy;Sledování a hodnocení vývoje krajiny pomocí GIT.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Goodchild, M. F., Parks, B. O., Steyaert, L.T. eds. Environmental Modeling with GIS. Oxford Univ. Press, New York, Oxford, 488 s., 1993. Skidmore, A. ed. Environmental modellings with GIS and remote sensing. London-New York, Taylor and Francis, 268 s., 2002. ISBN 0415241707.Downey, I., Pauknerová, E., Petch, J., Brokeš, P. a Corlyon, A. Habitat analysis and modeling for endangered species. Science and management of protected areas. Nova Scotia, Acadia university, s. 271-276., 1991. Eastman, J.R., McKendry, J., Fulk, M. Change and Time Series Analysis, 2nd Edition. UNITAR Workbooks. Pauknerová, E., Kučera, T. eds. Informační zdroje pro využití nástrojů GIS v ochraně přírody a krajiny. Praha, AOPKČR, 92 s., 1997. Zonneveld, I.S. Land Ecology. SPB Academic Publishing, Amsterdam, 1995. Zeiler, M. Our World: The ESRI Guide to Geodatabase Design. ESRI Press, Redlands, 1999. Borrough P. A., McDonnell R.A. Principles of Geographical Information Systems. Spatial Information Systems and Geostatistics. Oxford, Oxford University Press, 333s., 1998. Christakos G., Bogaert, P., Serre, M., L. Temporal GIS. Advanced functions for field-based applications. Berlin-Heidelberg-New York, 217 s., 2001. ISBN 3540414762.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu .

Garant

doc. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc.prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc.