Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SOA v GIT (KGI / PGSSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / PGSSA - SOA v GIT, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmětem jsou soudobé technologie, které se uplatňují v prostředí internetu při realizaci servisně orientovaných řešení. Vybraná témata jsou přednášena s důrazem na propojení internetových technologií a geografických informačních systémů. Diskutovány jsou jazyky a protokoly zabezpečují SOA - jazyky JSON a XML, jejich schémata, vzory a možná rozšíření o prostorovou složku; přenosové protokoly REST a SOAP, dotazovací jazyky SPARQL, distribuované a replikované zdroje, webové služby datové, procesní a možné způsoby jejich implementace; stávající OGC a ISO standardy v dané oblasti. Řešeny jsou domácí i zahraniční zdroje dat a možnosti jejich využití v online GIS.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni využít výhod SOA v geoinformatice, plánovat a realizovat vývoj online řešení - aplikace i služby.

Literatura

Kosek, J. XML pro každého - podrobný průvodce. Grada, 2000. ISBN 80-7169-860-1.Tang W., Selwood J. Connecting our world: GIS Web services. Redlands, ESRI, 164 s., 2003. ISBN 1589480759.http://www.esri.comhttp://www.opengeospatial.orghttp://www.opengroup.org/soa/Peng Z-R., Tsou M-H. Internet GIS : distributed geographic information services for the Internet and wireless networks. Hoboken, Wiley and Sons, 679 s., 2003. ISBN 0471359238.St Laurent, S. Tvorba internetových aplikací XML. Computer Press Brno, 1999. ISBN 80-7226-170-3.Fu, P., Sun, J. WebGIS. Principles and applications. Redlands, ESRI Press, 2011. Spainhour, S., Eckstein, R. Webmaster v kostce. Praha, Computer Press., 503 s., 1999.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu.

Garant

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D.