Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Topografie a mapování (KGI / PGSTM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / PGSTM - Topografie a mapování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geodetické a kartografické základy map velkých měřítek. Technické podmínky tvorby a údržby map. Přesnost mapování. Koncepce tvorby map velkého měřítka. Postup obnovy katastrální mapy. Podrobné polohové a výškové pole. Obsah katastrální mapy. Obnova katastrální mapy nový měřením a přepracováním. Podrobné měření polohopisu a výškopisu. Výpočetní a zobrazovací práce. Výměry parcel. Grafická a digitální forma katastrální mapy, výměnný formát digitální katastrální mapy. Tvorba a obnova SMO-5. Postup vzniku mapy. Tvorba a vydávání kartografických děl. Matematická kartografie. Historický vývoj mapování a katastru. Tvorba a údržba map velkých měřítek, jejich geodetické a kartografické základy. Katastr nemovitostí ČR, vedení, operát a právní vztahy. Geometrické plány, vytyčování vlastnických hranic.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Hojovec, V., Daniš, M., Hájek, M. Veverka, B. Kartografie. Praha: Geodetický a kartografický podnik, 1987. Murdych, Z., & Novák, V. Kartografie a topografie. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. Huml, M., Buchar, P., Mikšovský, M., Veverka, B. Mapování a kartografie. : Vydavatelství ČVUT, 2001. Huml M., Michal J. Mapování 10. Vydavatelství ČVUT, Praha, 2000. Srnka, E. Matematická kartografie. Vojenská akademie Antonína Zápotockého, 302s., 1. vydání, 1986. Kliment V. Právní vztahy k nemovitostem. VÚGTK, Praha, 1998. Slovník Geodetického a kartografického názvosloví. ústav geodetický, topografický a kartografický, 1984. Veverka B. Tématická a topografická kartografie. Vydavatelství ČVUT, Praha, 1998.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu.

Garant

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Bohuslav Veverka, DrSc.