Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polohové a navigační systémy (KGI / POLNA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / POLNA - Polohové a navigační systémy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zabývá jak základními principy a koncepcemi satelitní navigace, tak i jejími realizacemi. Největší důraz je kladen na technologie GNSS, probírána je koncepce, vývoj, struktura systému a faktory ovlivňující přesnost měření. Posluchači se seznámí i s dalšími hlavními a doplňujícími systémy a technologiemi (DGPS, GLONASS, GALILEO, EGNOS). Dostatečný prostor je věnován možnostem využití technologií v jednotlivých oborech a principům integrace GPS a GIS. V rámci cvičení si posluchači základní funkce a operace prakticky vyzkouší na ručním GPS přijímači, geodetickém GNSS systému a integrovaném řešení GPS/GIS.Sylabus předmětu1 Určování polohy a navigace klasickými metodami2 Určování polohy a navigace pomocí družic3 Radiové navigační a dopplerovské systémy4 Klasické družicové polohové systémy5 Souřadnicové systémy v GNSS6 Metody zpřesňování určování polohy a času7 Americký systém GPS (koncepce, struktura, vývoj)8 Diferenční GPS (pseudodružice,RAIM)9 RTK metoda v GNSS - velmi přesné určování souřadnic10 Rozšiřující systémy (WAAS, LAAS, EGNOS)11 Systém GLONASS (koncepce, struktura, vývoj)12 Systém GALILEO (koncepce, struktura, vývoj)13 Integrace GPS/GIS; Aplikace GPS (vědecké, rekreační, mapovací, dopravní, atd.)

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Hurn, J. (1993). Differential GPS explained : an exposé of the surprisingly simple principles behind today s most advanced positioning technology. Trimble Navigation Ltd. Rapant, P. (2002). Družicové polohové systémy. VŠB-TU Ostrava. Rapant, P. (2001). GPS. ComputerPress. Xu, G. (2003). GPS : theory, algorithms and applications. Berlin ; Heidelberg ; New York, Springer. Hurn, J. (1989). GPS. A guide to the next utility. Sunnyvale, Trimble Navigation Ltd.. Leick, A. (2004). GPS satellite surveying. 3rd ed. Hoboken, Wiley and Sons. http://www.geointelmag.comhttp://www.gpsworld.comVoženílek, V. a kol. (2001). Integrace GPS/GIS v geomorfologickém výzkumu. Olomouc : VUP.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu (zkouška).

Garant

RNDr. Jakub Miřijovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jakub Miřijovský, Ph.D.RNDr. Jakub Miřijovský, Ph.D.