Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování 1 (KGI / PRG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / PRG1 - Programování 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento předmět je stěžejním kurzem programování ve studijním oboru. U studentů se předpokládají znalosti ze středoškolské matematiky a obecná orientace ve výpočetní technice, v rozsahu předmětu Základy informatiky. Náplní kurzu je seznámit studenty se základy programování podle objektového paradigmatu. OOP je zde chápáno ve smyslu implmentace jednotlivých tříd a integrace již hotového kódu od třetích stran, tak aby student byl schopen psát netrivivální programy využívající rozsáhlých možností dostupných geografických informačních systémů. Studenti jsou vedeni k analýze algoritmizovaných problémů a k syntéze řešení z menších celků. Nemalý důraz je kladen na praktickou implementaci a ladění kódu. Kurz si naopak neklade za cíl zvládnutí návrh komplexních systémů ve smyslu softwarového inženýrství.Sylabus:1. Úvodní přednáška. Pojem algoritmus.2. Úvahy o složitosti algoritmů3. Datové typy a řídící struktury programovacího jazyka4. Rekurze. Backtracking.5. Pole, vyhledávání v poli (sekvenční, půlením intervalu)6. Třídění7. Objektově orientované programování I8. Objektově orientované programování II, dědičnost9. Objektově orientované programování II, polymorfismus10. Datové struktury I (seznam, zásobník, fronta)11. Datové struktury II (stromy, hašovací tabulky)

Literatura

Wirth, N. (1989). Algoritmy a štruktúry údajov. Alfa, Bratislava. Sedgewick R. (2003). Algoritmy v C, části 1-4. SoftPress, Praha. Cormen, Leiserson, Rievest. (2001). Introduction to Algorithms. MIT Press. Literatura k platformě .NET. Literatura k programovacímu jazyku Python.

Garant

doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D.doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D.