Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programové prostředky GIS 3 (KGI / PROG3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / PROG3 - Programové prostředky GIS 3, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základem je zvládnutí práce s operačním systémem GNU/Linux. Jako základní GIS nástroj je vyučován systém GRASS. V závěru semestru se studenti seznámí s dalšími Open Source produkty (Quantum GIS, Thuban, Jump aj.). Po absolvování předmětu bude student schopen se pohybovat v prostředí Linux a pracovat na základní uživatelské úrovni s GIS GRASS.Sylabus: Historie Open Source (UNIX, Linux, FSF, GNU/GPL), Úvod do OS Linux (pojem distribuce, prostředí OS), Práce v příkazovém řádku (základní příkazy), GRASS (založení projektu, import dat, analýzy dat, zobrazení výsledků, export), Pokročilá práce v GRASS (mapová algebra pomocí r.mapcalc), Základy skriptování v příkazové řádce a využití v GRASS, Quantum GIS, Propojení QGIS a GRASS, Ostatní Open Source GIS nástroje (MapServer, kartografické nástroje, GIS).

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti pochopení problému.Vysvětlit podstatu a interpretovat data, rozlišit a klasifikovat zadaný problém, předpovídat chování daných jevů.

Literatura

Používáme Mandriva Linux 2006.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu.

Garant

RNDr. Jana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.RNDr. Jana Svobodová, Ph.D.