Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostorové plánování (KGI / PROPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / PROPL - Prostorové plánování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je poskytnout základní znalosti problematiky prostorového plánování v jeho geografických a geoinformatických aspektech. Největší důraz je kladen problematiku územního plánování v souvislosti s prací s digitálními daty a mapovými podklady, dále potom na tvorbu grafických výstupů. Nejpodstatnějším tématem je problematika tvorby jednotlivých nástrojů územního plánování.Sylabus přednášek předmětu:Úvod do problematiky prostorového a územního plánování a urbanismu - historický vývoj, pojmyPravidla a zásady v územním plánování, soustava orgánů územního plánováníPolitika územního rozvoje, územně plánovací dokumentace - územní plán, ZÚR - zásady územního rozvojeÚzemně plánovací podklady - územně analytické podklady, územní studie,RURÚ - rozbor udržitelného rozvoje území, SWOT analýza, analýza konfliktůRegulace a limity v územním plánováníCenová mapaÚzemní plán jako kartografické dílo, bezešvý územní plánCAD - GIS v praxi územního plánováníSylabus cvičení předmětu:Prostorové struktury měst - vymezování v prostředí GISModelování suburbanizace - sestavení a realizace modelu při využití statistických datVýběr optimálních lokalit pro výstavbu - vytvoření nástroje pro automatický výběrRozbor udržitelného rozvoje území pomocí SWOT analýzyTvorba výkresu územního plánuSestavení vybraných vrstev bezešvého územního plánuCenová mapa - odstranění topologických chybAnalýza konfliktů - na příkladu zátopových oblastíMicrostation

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Burian, J. (ed.) . (2012). Advances in Spatial Planning . InTech. Časopis Urbanismus a územní rozvoj. Maier, K. (1994). Územní plánování. ČVUT Praha. Vyhláška č. 500/2006 Sb. o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti . Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) . Burian, J., Voženílek, V., Kilianová, H., Šťávová, Z. (2007). Digitální územní plán jako nástroj strategického plánování mikroregionu v GIS. České Budějovice, Jihočeská univerzita. Burian, J. (2008). Prostorové analýzy v GIS pro podporu územního plánování. Geodny Liberec . Kilianová, H., Burian, J., Kadlčíková, J. (2008). Prostorové konflikty v územním plánování Mikroregionu Hranicko. MU Brno.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu (zkouška). Vypracování zadaných cvičení, vyřešení samostatného praktického úkolu.

Garant

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.