Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výpočetní metody v GIS (KGI / Q)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / Q - Výpočetní metody v GIS, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět představuje prestižní zaměření výuky geoinformatiky na matody matematické statistiky, které patří k nejvyužívanějším v oblasti geoinformatického výzkumu. Mezi těmito metodami dominuje zejména regresní analýza a design experiment DOE. Student se během přednášek seznámí s metodami regresní analýzy od základních lineárních modelů po nelineární regresní analyze. V druhé části se studenti seznámi s metodami DOE přes faktorový design až po návrh experimentu pro regresní modely. V závěru semestru se student seznámi s metodami logistické regrese a analýzou přežívání. Ve cvičeních si student osvojí práci s těmito metodami prostřednictvím programového balíku R.Sylabus:- Úvod do regresních modelů- Konstrukce lineárních modelů- Konstrukce nelineárních modelů- Modely s podmínkami- Multivariátní modely- Logistická regrese- Úvod do teorie designu experimentu- Základní kritéria optimality designu experimentu- Tvorba modelů po provedení designu experimentu- Univariátní analýza přežívání- Multivariátní analýza přežívání

Získané způsobilosti

Aplikace teorie regresních modelů na běžně známé případy z praxe.

Literatura

Weisberg, S. Applied linear regression. Wiley, 2005. A. C. Rencher. Linear models in statistics. John Wiley & Sons Inc. New York, 2000. Kubáčková, L. Metódy spracovania experimentálnych údajov. Veda, Bratislava, 1990. Kubáček, L., Kubáčková, L. Statistika a metrologie. UP Olomouc, 2000.

Požadavky

Znalost a porozumění tématům přednášených v rámci předmětu. Úspěšné absolvování zkoušky.

Garant

Mgr. Pavel Tuček, Ph.D.Mgr. Michaela Tučková

Vyučující

Mgr. Pavel Tuček, Ph.D.Mgr. Michaela TučkováMgr. Pavel Tuček, Ph.D.Mgr. Michaela Tučková