Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Územní plánování a GIS (KGI / UPG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / UPG - Územní plánování a GIS, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je poskytnout základní znalosti problematiky urbanismu a územního plánování v jeho geografických a geoinformatických aspektech. Největší důraz je proto kladen na práci s digitálními daty a mapovými podklady, dále potom na tvorbu grafických výstupů. Nejpodstatnějším tématem je problematika územně analytických podkladů.Sylabus předmětu:1.Úvod do problematiky urbanismu, (vývoj urbanismu), základní pojmy v urbanismu a územním plánování2.Urbanistická typologie a organizace města, doprava a základní funkční systémy města (bydlení, občanské vybavení, práce, zeleň a rekreace), prostorová organizace města.3.Sídelně regionální územní vazby - kraje, aglomerace - urbanizace. Integrovaný dopravní systém města a systémy měst.4.Pravidla a zásady v územním plánování, dopravní generel, urbanistická kompozice, tvorba urbanizovaného životního prostředí5.Stavební zákon, urbanistická studie, územně plánovací dokumentace, územní plán obce, územní plán velkého územního celku.6.Politika územního rozvoje, Územně plánovací podklady ? územně analytické podklady, územní studie7.Územní plán jako kartografické dílo8.CAD - GIS v praxi územního plánování a řízení rozvoje urbanizovaného území

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

ÚÚR Brno. Časopis Urbanismus a územní rozvoj. Maier, K. Územní plánování. ČVUT Praha, 1994. MMR. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) . http://www.urbanismus.cz/MMR. Vyhláška 135/2001 Sb. o územně plánovacích podkladech a územně plánovací dokumentaci .

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu. Vypracování zadaných cvičení, vyřešení samostatného praktického úkolu.

Garant

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.RNDr. Jaroslav Burian, Ph.D.