Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Webová kartografie (KGI / WEKAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / WEKAR - Webová kartografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na realizaci kartografických úloh na internetu. Všechny úlohy vycházejí ze základních kartografických zásad. Vybraná kartografická témata jsou přednášena s důrazem na propojení geografické a počítačové kartografie s prostředím internetu. V rámci cvičení si studenti prakticky osvojují vybrané technologie. Součástí předmětu jsou semináře, na kterých studenti prezentují své samostatné práce vedoucí k samostatnému sestavení koncepce webové mapy nebo mapového portálu. Předmět je také zaměřen na osvojení si základních práce s vybraným produktem CAD, zejména s technikami digitálního kreslení a tvorby hladin. Důraz je kladen na zvládnutí základních prostorových operací. Ukončení předmětu je provedeno praktickým ověřením dovedností s osvojenými systémy.Sylabus:Tvorba a aktualizace dat v CADUložení dat v externích databázíchImport a export dat do GMLTvorba tematických map V CADTvorba tiskových výstupů v CADWebové služby v kartografiiSkriptovací jazykyGeoportály(Multi)databáze pro webovou kartografiiInterface design webových mapDigitální zdroje kartografických dat na internetuMapové serverySVG a přehled existujících projektů na bázi SVG

Literatura

Voženílek, V. (2005). Cartography for GIS: geovisualization and map communication. Olomouc, Vydavatelství UP. Kraak, M.J., Ormeling, F. (2003). Cartography. Visualization of Geospatial Data. Harlow. Upper Sadlle, Prentice Hall. časopisy Geodetický a kartografický obzor, Kartografické listy. Peterson, M. P. (1995). Interactive and Animated Cartography. Prentice Hall, USA . Peterson, M. (ed.) . (2008). International Perspectives on Maps and the Internet: Volume 1. Springer. Peterson, M. (ed.) . (2003). Maps and the Internet. Elsevier, Cambridge . Cartwright, W., Peterson, M.P., Cartner. G. (1999). Multimedia cartography. Springer. sborníky z domácích a světových kartografických konferencí . Slocum, T.A. et al. (2002). Thematic Cartography and Visualization. Wiiley and Sons. Kraak, M.J., Brown, A. (eds.) . (2001). Web Cartography. Developments and Prospects. London. Taylor & Francis.

Garant

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

RNDr. Alena Vondráková, Ph.D.RNDr. Alena Vondráková, Ph.D.