Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy kartografie (KGI / ZKAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGI / ZKAR - Základy kartografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ve cvičeních je kladen důraz na osvojení si 2 dovedností: (i) mapy číst a (ii) jednoduché mapy konstruovat. Součástí předmětu je třídenní terénní cvičení z topografie. V rámci cvičení studenti pracují s topografickou mapou 1:25 000 a sestavují čtyři mapy, jejichž správné provedení je podmínkou zápočtu. K přednášeným tématům patří: Stručné dějiny světové kartografie, Staré mapy našich zemí, Referenční a zobrazovací plochy, souřadnicové systémy, Kartografická zobrazení, Obsah a náplň mapy, Dělení map podle obsahu, Kartografické vyjadřovací metody, Vyjádření výškopisu na mapách, Barva v obsahu mapy, Popis a písmo na mapách, Jazyk mapy a znakový klíč, Kartografická generalizace, Práce při vzniku mapy, Kartografické pomůcky pro školy, Mentální mapy.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Voženílek, V. Aplikovaná kartografie. I, Tematické mapy. 2. vyd. Olomouc: Vydavatelství UP, 2001. ISBN 80-244-0270-X.Čapek, R. et al. Geografická kartografie. Praha: SPN, 1992. ISBN 80-04-25153-6.Hojovec V. Kartografie. Praha, SNTL, 1985. Murdych, Z., & Novák, V. Kartografie a topografie. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988.

Požadavky

Znalost témat v rámci náplně předmětu (zkouška).

Garant

prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.

Vyučující

RNDr. Alena Vondráková, Ph.D.prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.RNDr. Alena Vondráková, Ph.D.prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc.