Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovnictví a peněžní ekonomie 2 (KMA / BP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / BP2 - Bankovnictví a peněžní ekonomie 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Finanční systém, bankovní systém a jeho členění.2. Vznik a vývoj centrálního bankovnictví; bankovní systémy ve vybraných zemích.3. Vznik a vývoj obchodního bankovnictví, strategie vztahu banky ke klientům.4. Vývoj bankovnictví v českých zemích do roku 1918, československé bankovnictví v letech 1918-1989.5. Hlavní změny v českém bankovnictví po roce 1989; český bankovní systém v současné době.6. Zákon č. 6/1993 Sb., o ČNB: organizace ČNB, vztah k vládě, činnosti a oprávnění ČNB.7. Funkce centrální banky v tržní ekonomice.8. Bilance centrální banky.9. Měnová politika, měnové agregáty a měnová báze.10. Nástroje měnové politiky; devizová politika.11. Nezávislost ČNB, cílování inflace.12. Bankovní dohled a obezřetnostní opatření ČNB.

Získané způsobilosti

ZnalostMít potřebné znalosti o centrálním a obchodním bankovnictví a o uspořádání našeho bankovního systému.

Literatura

kolektiv autorů. Bankovnictví. Bankovní institut, 2005. Zákon č. 21/1992 Sb. o bankách v aktuálním znění. Zákon č. 6/1993 Sb. o České národní bance v aktuálním znění. Palouček a kol. Bankovnictví. C.H.Beck, 2006. Dvořák. Bankovnictví pro bankéře a klienty. Linde, 2005. Juřík P. Historie bank a spořitelen v Čechách a na Moravě. Praha, 2011. Odborný měsíčník Bankovnictví. Revenda a kol. Peněžní ekonomie a bankovnictví. Management Press, 2005. Revenda Z. a kol. Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha, 2012.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na cvičeních, vypracování seminární práce na zadané téma.Zkouška: prokázat znalosti problematiky obchodních bank a centrální banky v rozsahu látky probrané v prvním ročníku bakalářského studia; prokázat základní přehled o aktuálním vývoji v českém bankovním sektoru a aktuálních opatřeních ČNB.

Garant

Mgr. Eva Bohanesová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Bohanesová, Ph.D.Mgr. Eva Bohanesová, Ph.D.