Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovní účetnictví (KMA / BUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / BUC - Bankovní účetnictví, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod2. Základní pojmy v bankovnictví, zásady v účetnictví bank, mezinárodní účetní standardy v bankovnictví.3. Specifika účetnictví v bankách.4. Účetní doklady v bance.5. Účetní bilance.6. Inventarizace.7. Vnitřní audit.8. Vnější audit.9. Archivace.10. Charakteristika jednotlivých účetních tříd, jejich členění na účtové skupiny a příklady zaúčtování jednotlivých bankovních operací.11. Základy k daním v oblasti bankovnictví.

Získané způsobilosti

Znalostseznámit se s účetními zásadami a mezinárodními účetními standardy, rozumět účtování jednotlivých bankovních produktů.

Literatura

D. Dvořáková. Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IAS/IFRS. Computer Press a. s., 2006. Baloušek, R., Schránil, P. Podvojné účetnictví v bankách. 2002. Babková, H., Huleš, J. Prováděcí vyhlášky k zákonu o účetnictví pro pojišťovny, banky a jiné finanční instituce. Kipielová, I. Slovník základních pojmů z bankovnictví. J. Jelínek, J. Svobodová. Účetnictví bank a finančních institucí 2006. Grada Publishing a. s., 2006. J. Jílek, J. Svobodová. Účetnictví bank a finančních institucí 2007. Grada Publishing a.s., 2007. Účtová osnova a postupy účtování pro banky. Ministerstvo financí ČR, 1993. ZÁKON O BANKÁCH 21/1992 Sb. včetně všech dalších úprav. ZÁKON O ÚČETNICTVÍ 563/1991 Sb. včetně všech dalších úprav. Zákon 669/2004 Sb.

Požadavky

Všeobecný přehled účetnictví bank - účetní zásady a mezinárodně uznávané účetní zásady.Bankovní účty - charakteristika, třídění.Účetní třídy - obsah účtování v jednotlivých třídách.Základní účtování vkladů, úvěrů, CP, majetku.Bankovní ústav a danění dle zákonů ČR.Inventarizace.Bilance.

Garant

Mgr. Eva Bohanesová, Ph.D.

Vyučující

Jaroslava KačerováJaroslava Kačerová