Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční matematika (KMA / FIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / FIM - Finanční matematika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy, jednoduché úročení.2. Aplikace jednoduchého úročení (běžné účty, běžný účet s povoleným přečerpáním, kreditní karty, překlenovací úvěr).3. Jednoduchý diskont a jeho aplikace (směnky).4. Složené úročení.5. Diskontování (diskont splácený vícekrát za rok); míra inflace a zdaňování úroků.6. Finanční toky a jejich systémy; důchody.7. Splácení úvěrů (anuitní metoda splácení úvěru pro roční a področní splácení, lineární metoda, výpočet zůstatku dluhu bez tvorby splátkového kalendáře, výpočet RPSN).8. Metody hodnocení investic (metoda NPV, metoda IRR, metoda doby návratnosti).9. Obligace (cena obligace, výnosnost, durace a její využití při imunizaci portfolia).10. Akcie (modely pro určení vnitřní hodnoty, výnosnost, předkupní právo a jeho cena).11. Měnové kurzy; termínové obchody - forwardy.12. Termínové obchody - futures, swapový kontrakt, opce; základy teorie portfolia.

Získané způsobilosti

Porozumění, aplikaceUmět využít teoretických postupů k řešení praktických úloh z oblasti spoření, investic, úvěrů, cenných papírů, měnových kurzů, příp. dalších bankovních produktů.

Literatura

E. Bohanesová. Finanční matematika I. Olomouc, PřF UP, 2006. Radová, Dvořák. Finanční matematika pro každého. Grada. R. Ptáček, P. Borkovec, P. Toman. Finanční trhy - cvičení. Skriptum. Mendelova zemědělská a lesnická fakulta, Brno, 2004. H. U. Gerber. Life Insurance Mathematics. Springer, 1995. T. Tepper, M. Kápl. Peníze a vy. Prospektrum Praha, 1994. T. Cipra. Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou. HZ, Praha, 1998.

Požadavky

Zápočet: zpracovat samostatnou práci týkající se spoření, napsat písemnou práci. Pro získání zápočtu je potřeba získat aspoň polovinu bodů.Zkouška : student musí prokázat znalostzákladních pojmů ve finanční matematice a umět odvodit vzorce z oblasti finančních toků, důchodů, měnových kurzů a cenných papírů v rozsahu přednášek.

Garant

Mgr. Eva Bohanesová, Ph.D.