Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lineární programování (KMA / LP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / LP - Lineární programování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled historie lineárního programování, obecný tvar úlohy lineárního programování.2. Grafické řešení v jednoduchých případech. Aplikace lineárního programování.3. Vybrané poznatky z konvexní analýzy.4. Základy teorie lineárního programování a řešení úlohy lineárního programování z pohledu geometrie.5. Základy teorie nelineární optimalizace a konvexního programování.6. Dualita v lineárním programování a její ekonomická interpretace.7. Algoritmus simplexové metody ve standardním tvaru a tabulkové výpočty.8. Odvození simplexové metody prostředky lineární algebry a geometrie, úprava metody pro degenerované úlohy, výpočetní složitost simplexové metody.9. Odvození algoritmu simplexové metody na základě konvexního programování, revidovaná simplexovou metodou a s její porovnáním se standardní simplexovou metodou.10. Duální simplexová metoda a její použití.11. Dopravní úloha, její formulace a speciální metody pro její řešení.12. Metody vnitřních bodů. Celočíselné lineární programování: Stručné seznámení s principy základních metod (metoda větví a mezí, metody řezných nadrovin).

Získané způsobilosti

PorozuměníPorozumět základním pojmům z oblasti optimalizace a metodám pro řešení úloh lineárního programování.

Literatura

G.B. Dantzig. Linear programming and extensions. North Holland, 1963. J.Plesník, J Dupačová, M. Vlach. Lineárne programovanie. ALFA, Bratislava, 1990. G.B. Dantzig. Lineárne programovanie a jeho rozvoj. SVTL Bratislava, 1966. J.Švrček. Lineární programování v úlohách. Vydavatelství UP Olomouc, 1995. J. Nocedal, S. Wright. Numerical Optimization. Springer, 1999. Ženčák, P. (2013). Lineární programování. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.

Požadavky

Kolokvium: napsat průběžné písemky, rozumět látce, naprogramovat zadaný algoritmus.

Garant

RNDr. Pavel Ženčák, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Pavel Ženčák, Ph.D.RNDr. Pavel Ženčák, Ph.D.