Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická analýza 3 (KMA / MMAN3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / MMAN3 - Matematická analýza 3, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Posloupnosti a řady funkcí: Bodová a stejnoměrná konvergence, kritéria (zejm. Weierstrassovo). Vlastnosti limitní funkce - limita, spojitost, derivace a integrál.2. Mocninné řady: Poloměr, interval a obor konvergence. Stejnoměrná konvergence mocninné řady. Taylorova řada, Taylorovy rozvoje elementárních funkcí. Přibližné výpočty pomocí řad.3. Metrické prostory: Metrika na množině, příklady metrických prostorů. Normovaný lineární prostor. Klasifikace bodů vzhledem k množině. Otevřené a uzavřené množiny a jejich vlastnosti. Konvergentní a cauchyovské posloupnosti bodů.4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech: Praktická aplikace. Limita a spojitost zobrazení (funkce). Vlastnosti spojitých funkcí na kompaktní množině.

Získané způsobilosti

PorozuměníPorozumět základním pojmům týkajících se funkčních řad a metrických prostorů.

Literatura

V. Jarník. Diferenciální počet I a II. SPN, Praha, 1976. Brabec J., Hrůza B. Matematická analýza II. SNTL, Praha, 1989. Novák V. Nekonečné řady. UJEP Brno, 1985. J. Kojecká, I Rachůnková. Řešené příklady z matematické anylýzy 3. UP Olomouc, 1989.

Požadavky

Zápočet: napsat dvě zápočtové písemky a z každé získat alespoň polovinu bodů. Účast na cvičení: jsou povoleny nejvíce tři absence.Zkouška: rozumět látce a umět dokázat stěžejní tvrzení.

Garant

doc. Mgr. Karel Pastor, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martina Pavlačková, Ph.D.RNDr. Rostislav Vodák, Ph.D.RNDr. Tomáš Ligurský, Ph.D.RNDr. Martina Pavlačková, Ph.D.RNDr. Rostislav Vodák, Ph.D.