Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obchodní a bankovní právo 1 (KMA / OBP1E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / OBP1E - Obchodní a bankovní právo 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Právní řád, právní normy a jejich hierarchie, platnost a účinnost právní normy.2. Sbírka zákonů a další způsoby publikace právních předpisů.3. Ústava ČR, listina základních práv a svobod a další mezinárodní lidskoprávní dokumenty.4. Ústavní soud a ESLP.5. Soudy, soudce, státní zástupce, advokát, exekutor, notář.6. Občanské právo: Právní úkon, uzavírání smluv, subjekty právních vztahů, vlastnictví, podílové spoluvlastnictví, společné jmění manželů, dědické právo.7. Pracovní právo: Subjekty pracovního vztahu, práva a povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele, mzda a plat, skončení pracovního poměru.8. Obchodní právo: Podnikání + podnikatel, obchodní firma, sídlo, podnik..., obchodní rejstřík, hospodářská soutěž, nekalá soutěž, obchodní společnosti.

Získané způsobilosti

Znalostumět se orientovat v právních normách a zákonech ČR; občanské, pracovní a obchodní právo.

Literatura

M. LÝSEK. Kapitoly ze základů práva pro neprávníky. VUP Olomouc, 2005. K. SCHELLE, J. TOMANCOVÁ A KOL. Právní nauka pro školy i praxi. Eurolex Bohemia Brno, 2004. J. BALZER, P. PAVLÍK. Právo pro maturitní a pomaturitní studium. Orac Praha, 2002. Ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších předpisů. KOL. AUTORŮ. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. C. H. Beck Praha, 2002. Zákon č. 262/2006 Sb., Zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 513/1991 Sb., Obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 64/1964 Sb., Občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Kolokvium: Zpráva z návštěvy libovolného soudního jednání (hlavního líčení) v rozsahu 1 stránky A4s vlastními postřehy. Pochopení základních pojmů a vztahů v přednášených právních odvětvích.

Garant

Mgr. Eva Bohanesová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Kutalová