Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podniková ekonomie a management 2 (KMA / PEM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PEM2 - Podniková ekonomie a management 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Personalistika - základní pojmy, plánování počtu zaměstnanců, získávání a výběr zaměstnanců.2. Personalistika - vznik, změny a ukončení pracovního poměru, péče o zaměstnance, kolektivní smlouva, evidence zaměstnanců.3. Odměňování - výpočet základní mzdy, hrubé mzdy, hrubého příjmu.4. Odměňování - čistý příjem, částka k výplatě, práce konané na dohodu, daň z příjmů fyzických osob - §6 závislá činnost.5. Výrobní činnost: typy výroby, zhromadňování výroby, věcná, předmětná a časová struktura výrobního procesu.6. Odbytová činnost: skladování hotových výrobků, plán odbytu, prodejní činnosti.7. Financování: náklady, výdaje, členění nákladů, rozpočet nákladů.8. Financování: kalkulace, druhy kalkulací, techniky kalkulace.9. Financování: výnosy, členění výnosů, hospodářský výsledek podniku, vlivy na hospodářský výsledek, CVP (=Cost, Volume, Profit) analýza, bod zvratu.10. Marketing: podnikatelské koncepce, jejich vývoj, SWOT (= Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) analýza, cílová skupina.11. Marketing: marketingové nástroje - marketingový MIX (4 P) - Product, Price, Promotion, Placement.12. Management: základní pojmy řízení, rozhodování, plánování, organizování, motivování a vedení lidí, kontrola - shrnutí celé podnikové ekonomie s odkazy na dříve probírané konkrétní situace v podniku a odvození základních pojmů managementu, požadavky na manažera.

Získané způsobilosti

Znalostpoznat další činnosti podniku - odměňování, výrobní a odbytovou činnost, financování, marketing a management.

Literatura

Švarcová. Ekonomie. M. Synek a kol. Manažerská ekonomika. GRADA, 2003. M. Kožená. Manažerská ekonomika: Teorie pro praxi. C. M. Beck, 2007. P. Boukal. Nauka o podniku. VŠE Praha, 2000. M. Synek a kol. Podniková ekonomika (3. vydání). C. M. Beck, 2003.

Požadavky

Zápočet: napsat zápočtovou písemku a získat alespoň polovinu bodů, rozumět látce a umět aplikovat získané teoretické vědomosti v praktické části (příklady).Zkouška: umět vysvětlit jednotlivé pojmy a kategorie celé podnikové ekonomiky a managementu, prokázat schopnost uplatnění teoretických vědomostí v praxi.

Garant

doc. Ing. Jaroslava Kubátová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dagmar SekaninováIng. Dagmar Sekaninová