Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lineární algebra ve statistice (KMA / PGSAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PGSAS - Lineární algebra ve statistice, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Řádkový a sloupcový prostor matice, podprostory a ortogonální komplementy. Projekční operátory. Matice plné hodnosti. Zobecněná inverze, konzistentní soustava lineárních rovnic, reflexivní g-inverze. g-Inverze pro řešení s minimální normou lineárního systému, g-inverze pro úlohu MNČ, g-inverze pro řešení s minimální normou nekonzistentního lineárního systému. Řešení maticových rovnic. g-Inverze blokových matic. Projektory a jejich vlastnosti. Současná diagonalizace dvojice hermitovských forem. Gaussův-Markovův model. Rozdělení kvadratických forem.

Získané způsobilosti

ZnalostZvládnout teorii lineárních systémů se singulární maticí systému a algoritmy pro určení různých typů zobecněných inverzí matic.

Literatura

C. R. Rao, S. K. Mitra. Generalized inverse of matrices and its applications. John Willey & Sons, inc., New York, etc., 1971. J. R. Magnus and H. Neudecker. Matrix differential calculus with applications in statistics and econometrics. Revised edition. Chichester: Wiley, 1999.

Požadavky

Zkouška: prokázat porozumění a znalost předmětu

Garant

prof. RNDr. Ing. Lubomír Kubáček, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ing. Lubomír Kubáček, DrSc.