Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z funk. a konv. analýzy (KMA / PGSFK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PGSFK - Vybrané kapitoly z funk. a konv. analýzy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Funkcionální analýzaFunkcionální prostory. Základní principy lineární funkcionální analýzy. Operátory (spojitý, lineární, kompaktní, totálně spojitý, adjungovaný, uzavřený). Spektrální teorie lineárních operátorů. Věty o pevném bodě (Schauderova a její důsledky, věty založené na stupni zobrazení, věty v polouspořádaných prostorech).Konvexní analýzaKonvexní množiny a funkcionály. Jádro konvexní množiny a funkcionál Minkowského. Konvexní optimalizace. Dualita v konvexním programování. Zobecněná konvexnost.

Získané způsobilosti

PorozuměníPorozumět teorii lineárních a nelineárních operátorů ve funkcionálních prostorech a základním principům konvexní analýzy.

Literatura

Conway, J. B. A course in functional analysis. Springer, 1990. J.-B. Hiriart-Urruty, C. Lemaréchal. Convex analysis and minimization algorithms I, II. Springer Verlag, Berlin, 1993. A. E. Taylor. Funkcionální analýza. Academia Praha, 1977. K. Najzar. Funkcionální analýza. SPN, Praha, 1988. S. Fučík, A. Kufner. Nelineární diferenciální rovnice. SNTL Praha, 1978. K. Deimling. Nonlinear functional analysis. Springer, 1985. J. Lukeš. Zápisky z funkcionální analýzy. MatFyzPress, 2001.

Požadavky

Zkouška: prokázat porozumění a znalost předmětu

Garant

prof. RNDr. Svatoslav Staněk, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Svatoslav Staněk, CSc.